language

Személyek:

Schadl György highlight_off

Schadl György

Schadl György (1982 - ) a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) korábbi elnöke, önálló bírósági végrehajtó, aki ellen a Völner-Schadl ügyként ismert korrupciós bűncselekmény miatt indult eljárás. Korábban a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Állam- és Jogtudományi Kara Polgári Jogi tanszékének oktatója, valamint az Edutus Főiskolán tantárgyfelelős főiskolai docensként felelt az intézményben tanított jogi tantárgyakért. MBVK elnöki kinevezése óta (2015 - 2023 ) felügyeli és képviseli a bírósági végrehajtók munkáját, emellett 2021 novembere óta előzetes letartóztatásban van. A Kar elnökségéről az ellene folyó büntetőeljárás közepette 2023 áprilisában mondott le.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) 2022 októberében nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszéken Schadl György és további 21 vádlott ellen. Ez azután történt, hogy a rendőrök Schadlt és feleségét, Schadl-Baranyai Helgát a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren vették őrizetbe, amint Dubajba készültek utazni. A vád szerint Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium egykori államtitkára rendszeresen fogadott el 2-5 millió forintot a MBVK elnökétől, cserébe Schadl kérésére azokat nevezték önálló bírósági végrehajtónak, akikkel előre megegyeztek. A kinevezett végrehajtóktól Schadl György összesen körülbelül 924 millió forint osztalékot szedett be. A vádlottak között van Schadl-Baranyai, és Schadl György apja is.

Schadl és felesége több irodaházat tulajdonol, amelyekben kizárólag végrehajtó irodák működnek. A Schadl-házaspár által működtetett két vállalkozás, a Schadl és Társa Végrehajtó Iroda Budaörsön, valamint a Schadl-Baranyai és Társa Végrehajtó Iroda Gödöllőn, 2018 és 2020 között együtt összesen egymilliárd forintnál is több osztaléknyereséget termelt – derül ki az Oligarchia egyik részéből.

Schadl György továbbá a Belvárosi ingatlanpanama (VI.-VII. kerület) és a V. kerületi ingatlanügyek kapcsán is érintett. Ezekkel az Rtl.hu és a Partizán foglalkozott részletesen.

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [299]  Oldalak:   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >  >>

Audi terepjáróval ment lángosozni a vagyonzárral sújtott Völner Pál

A korrupcióval vádolt volt fideszes államtitkár nem árulta el, kié a városi terepjáró, amit vezetett. Korábban a politikus arra panaszkodott, hogy a családtagjainak az autóit – köztük a fia Porschéjét is – lefoglalták a hatóságok, pedig nekik semmi közük nincs a büntetőügyéhez.

Tisztulás vagy tisztogatás? Az állam szuperhatósága eltávolítja a Schadl-féle rendszerből kilógó renitens végrehajtókat

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága a szakmával szembeni közbizalom helyreállítása ürügyén rostálja meg a végrehajtói kart. A korrupciómentességre továbbra sincs garancia, bár az ügyészség több szálon nyomoz.

Maradt a Bankszövetségnél Schadl György volt bizalmasa, akinek nevét Magyar Péter hangfelvételén is említik

Martonovics Bernadett a lehallgatott telefonbeszélgetések tanúsága szerint többször beszélt Schadl Györggyel, Varga Judit pedig úgy emlegette, mint akinek szerepe volt Rogán Antalék állítólagos kísérletében, hogy kihúzassák magukat az ügyészség nyomozati anyagaiból. Az is figyelemre méltó, hogy első látásra összeférhetetlen pozíciókat töltött be az Igazságügyi Minisztériumban és a bankok érdekképviseleti szervezetében.

Tanúként hallgatták ki Gulyás Gergelyt az ügyészségen

Tanúként hallgatták ki Gulyás Gergelyt az ügyészségen, mondta a miniszter a csütörtöki kormányinfón. A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának gyanújával nyomoz Magyar Péter állításai miatt, aki szerint felülről belenyúlhattak a Völner–Schadl-ügy irataiba, és előre figyelmeztethették a gyanúsítottakat.

Tanú a Schadl–Völner-peren: A gálavacsorákon a ginek után megeredtek a nyelvek

2021 decemberében magától jelentkezett egy férfi tanúnak az ügyészségen a Schadl-Völner-ügyben. Azt gondolta, vannak olyan információi, amik akár alkalmasak lehetnek a nyomozás segítségére. Kedden viszont a bírósági meghallgatásán egy ideig nevekre, információkra sem emlékezett, pedig az ügyészségi meghallgatására még saját jegyzetekkel sétált be. A bírónak ez nagyon nem tetszett. A férfi korábban a külügyben, majd végrehajtó-helyettesként dolgozott, de végrehajtó sosem lett belőle, pedig vagy száz helyre is pályázott, és szerinte megérdemelte volna, hogy pozícióhoz jusson. Ez bántotta, és ezt többször is elismételte kedden a bíróságon, de állítja, nem sértődöttségből akart tanúvallomást tenni.

Schadl György titkárnője intézkedett, cserébe csak a bevétel felét kérte

Sz. Balázs második alkalommal állt a Fővárosi Törvényszék bírája előtt tanúként. Az elítélt végrehajtó korábban úgy nyilatkozott, hogy tartott Schadl Györgytől, ezért adta át Schadl titkárnőjének a kért összegeket. Azt azonban már nem tudja, hogy a végrehajtók elnöke valóban kérte és meg is kapta ezt az összeget a monori végrehajtótól. Pedig nem kevés pénzt küldött Schadlnek, több mint 190 millió forintot adott át a titkárnőjének.

„Lupkovics nagyon fél” – Schadl György a későbbi utódjának is egyetemi vizsgát intézett volna

2021. június 6-án, nem sokkal dél előtt Schadl Györgyöt telefonon hívták. A vonal másik végén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik oktatója volt. Előbb közel négy percig magánjellegű dolgokról folyt a beszélgetés, majd a végrehajtói kar akkori elnöke témát váltott.

Nyomozási hibák miatt enyhébb büntetést kaphatnak a Schadl-ügy vádlottjai

A nyomozók nem kérdeztek kellő mélységben a körülményekről, a nyomozás sokkal hamarabb lezárult a Schadl–Völner-ügyben mint más korrupciós büntetőügyeknél – hangsúlyozta Horváth Lóránt ügyvéd, az Ügyvédkör elnöke. Az ügyvéd elmondta, a leleplezett eszközökkel beszerzett adatokat megsemmisítették, mert a törvény így rendelkezik, így nem derülhet ki bizonyos személyek szerepe.
Találatok: [299]  Oldalak:   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >  >>