language

Akták:

Simonka-ügyek highlight_off

Személyek:

Uhrin András highlight_off

Simonka-ügyek

Simonka-ügyek

A Magyar Narancs bemutatta, hogy Pusztaottlakán, ahol korábban Simonka volt a polgármester, országgyűlési képviselőként hogyan menedzseli azokat a vállalkozásokat, amelyekben rendre a családtagjai, rokonai, illetve ismerősei tűnnek fel, és kapnak közpénzből finanszírozott megrendeléseket. A Simonka Györgyhöz valamelyik rokona vagy ismerőse révén köthető cégek egy olyan pilotprogramban is szerepet kaptak, amelyet a képviselő menedzselt. Bemutattuk azt is, hogy Pusztaottlakára miként vándoroltak éveken át még Felcsútot is felülmúló mértékben állami támogatások. A Blikk derítette ki, hogy Simonka felesége három házukra is sikeresen pályázott a támogatott napkollektorok felszerelésére is, összesen 2,4 millió forintot kaptak az államtól. Simonka saját unokahúgától bérli azt a 2600 négyzetméteres újkígyósi telket, amin két óriási háza van, állami támogatásból épített napkollektorokkal. Simonka vagyonnyilatkozata alapján csekély jövelme mellett jelentős tartozásokkal rendelkezik.


Simonka rokonsága és ismeretségi körének tagjai a Magyarország–Románia határon átnyúló együttműködési programon keresztül is pénzhez jutottak: a 60 millós összeg fölött rendelkező hazai szervezetek közé bekerült a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány is. A szervezet kuratóriuma úgy határozott, hogy 24 millió forintért Pusztaottlakán elindítják a Közös sajtószolgáltatás a határ menti térség jobb informálása érdekében elnevezésű programot. A DBMT vezetői nem írtak ki közbeszerzési pályázatot, hanem úgy döntöttek, hogy helyi vállalkozásokat bíznak meg a munkákkal. Három cégtől kértek ajánlatot. Ezek közül két társaságnak nem sikerült érvényes pályázatot benyújtania (a tenderre meghívott másik cég, a Simba Hungária Kft szintén Simonka érdekeltség), így a nyertes a Simonka család érdekeltségébe tartozó Család-Tour Kft. lett. A társaságban Simonka feleségét, édesanyját is meg lehet találni. Az időközben Likefest, majd Mentor Menedzsment névre váltó vállalkozás az összegért vállalta egyórányi rádióműsor, néhány kiadvány és három médiatréning megszervezését. A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség az ügyben költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást, az eljárás során pedig fény derült arra, hogy többszörös összeférhetetlenség állt fenn. Az egyik meghívott cég ugyanis benne volt a pályázatot kiíró alapítvány alapítói körében, az alapítvány kuratóriumának egyik tagja pedig a pályázat lebonyolítása idején ügyvezető igazgatója volt a nyertesként kihozott cégnek. A hatóságnál lefolytatott eljárás újabb fordulójában aztán váratlanul eltűnt az összeférhetetlenségre és az alkalmatlanságra vonatkozó tétel, és 300 ezer forintra mérséklődött a büntetés, amelyet a kisebb, kiírási szabálytalanságok miatt róttak ki.

 

Simonkával kapcsolatba hozható Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Alapítvány később két másik pályázaton ugyanazt a pályázatíró céget, a Public Sector Kft.-t bízta meg több feladattal, amely a Mengyi Rolanddal szemben elrendelt nyomozás anyagaiban is szerepel. Az alapítvány annak ellenére bízta meg sorozatban különböző egészségügyi szűrésekkel, tanácsadással, szemléletmódváltás elősegítésével a céget, hogy annak a cégadatbázisban bejegyzett tevékenységei között egyetlen, az egészségüggyel foglalkozót sem szerepelt. A Public Sector Tanácsadó Kft. 17 millió forinthoz jutott az egyik pályázat keretében, amely során többek között olyan feladatokkal bízták meg, mint például keringési, érzékszervi, mozgásszervi, dohányzás- és szájüregdaganat-szűrés. Egy másik a fenti, békési alapítvány által kiírt pályázatban ugyanez a cég 21 millió forintot kapott egyebek mellett a családok kiegyensúlyozott fejlődését segítő gyakorlati szolgáltatások, babaőrzőprogram, mobil gyermekfelügyeleti szolgálat, bababörze-szívességcsere központ, családi információs pont, baba-mama akadémia szervezésére. Az egyik meghívott cég ugyanis benne volt a pályázatot kiíró alapítvány alapítói körében, az alapítvány kuratóriumának egyik tagja pedig a pályázat lebonyolítása idején ügyvezető igazgatója volt a nyertesként kihozott cégnek. A Fejér megyei Cecén és Lajoskomáromban is ugyanezen cég nyerte az egészségügyi szűréssel kapcsolatos közbeszerzést, miközben ugyanazokat a cégeket hívták meg a pályázatra az összes településen.

 

Az Átlátszó Hadházy Ákosra hivatkozva további ügyekről is beszámolt, ahol Uniós fejlesztési pénzek kerülhettek a Simonka-hálózat közelébe:

 


Hadházy azokban az esetekben, ahol szerinte törvénysértés történt, feljelentést is tett. 2017. márciusában előzetes letartoztatásba került Simonka György fideszes országgyűlési képviselő egyik üzlettársa költségvetési csalás büntette miatt.Ez az eljárás Simonka Györgyöt is érinti, de független a fentiektől: a becsődölt Magyar Termés TÉSZ Kft.-vel van összefüggésben, mely társaságban üzlettársa volt Simonkának a férfi. A Magyar Nemzet szerint összesen 973 millió forint kárt okozott a Simonka tulajdonában lévő Magyar Termés TÉSZ Kft.

 

2018. júliusban vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Simonka György fideszes országgyűlési képviselő, Dél-Békés meghatározó politikusa ellen Hadházy Ákos. Simonka egy nyilatkozata után lett Hadházy Ákos számára a vagyonnyilatkozat, melyben nincsen említés családi vállakozásról, de egy nyilatkozatban mégis ezt mondta: „Pusztaottlakán vannak a családi vállalkozásaim, egész jó jövedelemmel, ezért egy kicsi falu lakosságának figyelembe vételével magas az adóbevétele.

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [6]  Oldalak:   1

Bajban lehetnek az önkormányzatok, ha százmilliókat kell visszafizetniük Simonkáék trükközése miatt

Simonka György korábban kiokította a dél-békési településeket, hogyan lehet jól járni. Mostanra viszont már az a kérdés, hogyan tudják elkerülni, hogy nagyon rosszul járjanak. A felzárkóztatásra szánt tízmilliárdok ugyanis nem náluk, hanem az ügyeskedőknél landoltak.

Másfél milliós családi egészségnapok, családok nélkül – Simonka György

Az EP-választáshoz közeledve elcsendesedtek ugyan az 1,4 milliárd forintos csalási és hivatali vesztegetési ügyben meggyanúsított, mentelmi jogától megfosztott fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György körüli események, de ha bárki is azt gondolta volna, hogy Simonka kényszerű háttérbe húzódásával leállt az az elképesztő szervezettségű, az uniós pályázati pénzek kisajtolásán tüsténkedő hálózat, amely kiépült a képviselő szűkebb hazájában, Békés megyében, akkor nagyobbat nem is tévedhetne.

Elengedhette a Fidesz zűrös politikusa kezét

Megindult a felszámolás a Paprikakert Tész Kft ellen, csaknem egymilliárd forintot vasalnának be a cégen, a szegedi Vadasparkban, uniós pénzből felhúzott kalandparkra elköltött pénzt is vissza kell fizetniük. Ez már a második Simonka-közeli cég, amely megbukott, a Magyar Termés Tész Kft. ügyében 973 millió forintos költségvetési csalás miatt folyik nyomozás, de más, ehhez a körhöz tartozó cégeknél is vizsgálódnak.

Simonkáék nem tudnak leállni az unióspénz-szórással: egy nap alatt hat közbeszerzést toltak ki

Hiába a nyomozás a Simonka György fideszes országgyűlési képviselő érdekeltségeinél, a hozzá kötődő dél-alföldi birodalom nem hagy fel az uniós-források elégetésével. A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány a közelmúltban egyetlen napon hat közbeszerzésben hirdetett nyertest. A szerencsés kiválasztott ugyanaz a konzorcium, amelynek tagjai ráadásul már a Mengyi Voldemort-féle Public Sector tanácsadóhoz kötődő hálózatban is felbukkantak.

Simonkáék maguknak osztották a pénzt, aztán berágtak a bírságon

A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítványnak majdnem sikerült teljesen megúsznia azt a másfél millió forintos bírságot, amit azért szabtak ki rá, mert elhallgatta, hogy szövevényes kapcsolati háló köti az általa osztott uniós pénz nyerteseihez. Simonka György fideszes országgyűlési képviselő rokonsága és ismeretségi köre egymás között osztotta az uniós pénzt, majd a bírság miatt nekiment a közbeszerzési hatóságnak.

Bezsebelt állami milliók: Simonka György királysága háromszor körözte le Mészáros Lőrinc Felcsútját

Pusztaottlaka irgalmatlan mennyiségű állami támogatást nyert az elmúlt években. A nyertes szervezetek tagjai rokoni és más szálon is kötődnek a fideszes Simonka Györgyhöz. De a pénz látszik-e a falun?
Találatok: [6]  Oldalak:   1