language

Intézmények:

Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány highlight_off

Kapcsolódó szervezetek:

Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány

A Tokaj-Hegyalja Egyetemet fenntartó alapítvány.

Kuratóriumi elnöke Stumpf István volt alkotmánybíró, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos.

Kuratóriumi tagjai:

Wáberer György vállalkozó, korábbi kormánybiztos.

Sauska Krisztián, a Sauska Pincészet alapító-névadója.

Molnár Péter, a Patrícius Borház ügyvezető igazgatója.

Dr. Herbst Árpád, a Budapesti Metropolitan Egyetem alapítója.

Az alapítvány tulajdonába került többek között korábban állami tulajdonó a Grand Tokaj Zrt.

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [14]  Oldalak:   1 2   >  >>

Dől az állami pénz Tokajra, ám épp a híres borok egyre kevésbé népszerűek

Az állami beruházások a tokaji borvidékre összpontosítanak, a szakmai egyetértés azonban hiányzik: így épül Hegyalja gazdasági-turisztikai környezete, ahol régi-új szőlőbirtokain a kormányfő családja is gazdálkodik.

Tokaj-Hegyalja Egyetem: 38 nappalis diák, 75 milliárdos állami juttatás

Fél évvel megalapítása után 75,5 milliárd forintot kapott a kormánytól a Tokaj-Hegyalja Egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítvány. Az iskolának ekkor 38 nappalis hallgatója volt, vagyis a támogatás fejenként kétmilliárd forintot jelent.

Gigatámogatás Tokajra: kétmilliárd forint jutott egy nappali tagozatos diákra

Valóságos pénzeső zúdult a Tokaj-Hegyalja Egyetemre alig fél évvel a megalapítása után: egy összegben 75,5 milliárd forintot kapott az államtól az egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítvány. Mivel ez egy nagyon kicsi egyetem, ha ezt a pénzt a tanári kar között osztják szét, nagyjából kétmilliárd forint jutott volna minden oktatónak, de miután a nappali tagozatos diákok száma sem érte el a döntés idején negyvenet, így ugyancsak kétmilliárd esik egy hallgatóra. A pénzt túlnyomórészt éven túli lejáratú állampapírban, illetve diszkont kincstárjegyben tartja az alapítvány, amely már a kamatokból is több milliárdos bevételhez jut – ami az államnak ugyancsak kiadás.

Wáberer György kormánybiztosi pozíciója is megszűnt, miután Tiborczék kivásárolták a cégéből

Erős hét volt ez Wáberer György életében: kedden kiderült, hogy a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST megvásárolta a részvénycsomagját, és ezzel a Waberer's többségi tulajdonosa lett, szerda reggel bejelentette, hogy lemond a Waberer's igazgatósági tagságáról, csütörtök este pedig megjelent a magyar közlönyben egy határozat a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos kinevezésének visszavonásáról – így csütörtök este 11-től már nem is kormánybiztos.

Nem esett messze az Orbán családtól a cég, amelyben egykor Lévai Anikó is tulajdonos volt

A Szárhegy Dűlő–Sárazsadány–Tokajhegyalja Kft. szekere nem fut valami fényesen, de anyacégének jól megy.

Rejtett privatizáció: 2021-ben több ezermilliárdos vagyon került az államtól a kormánypárti alapítványokhoz

2021-ben a rendszerváltáskori privatizációhoz mérhető nemzeti vagyont adott ki az állam kezéből az Orbán-kormány. A több ezermilliárdos összértékűre becsülhető vagyontárgyakat ingyen kapták meg nagyrészt Fidesz-közeli figurák által vezetett vagyonkezelő alapítványok, amelyek ettől kezdve rendelkezhetnek a magyar egyetemek mintegy 70 százalékával, a legfontosabb országos kulturális intézményekkel, prémium ingatlanokkal, kastélyokkal, valamint milliárdos vállalati részvényekkel. A kétharmados törvénymódosítással a kormányközeli hálózat befolyását a korábbi állami vagyon felett egy jövő évi ellenzéki győzelem esetén is biztosították.

Döntött a fideszes többség: 1630 milliárdot kapnak az egyetemi alapítványok a következő öt évben

Megszavazta a parlament az alapítványi kezelésbe adott egyetemek finanszírozásáról szóló törvényt. A kormányhoz közeli kuratóriumokkal irányított alapítványok a következő öt évben 1630 milliárd forintot kapnak a költségvetésből. Ezzel a felsőoktatás finanszírozása egy év alatt a két és félszeresére nő, de azt az ellenzéki felvetést nem válaszolta meg a kormány, hogy a források biztosításához miért kellett az egyetemek és az állam közé alapítványokat közbeiktatni.

Egy egyetemi alapítványhoz került a Grand Tokaj Zrt.

A társaság tulajdonjoga eddig az államnál volt.

Alapítványi kiszervezés: Tokaj is elvesztette közvagyon jellegét

Alapítványi fenntartású lesz a sárospataki egyetem is, ahol Stumpf István kormánybiztos lett a kuratóriumi elnök. Az alapítványi vagyont gazdagítja az eddig állami tulajdonban lévő Grand Tokaj Zrt. is, amely a borvidék legnagyobb felvásárlója, de évek óta masszívan veszteséges.
Találatok: [14]  Oldalak:   1 2   >  >>