Megújult a K-Monitor sajtóadatbázisa. Mondd el a véleményed róla!
language

Akták:

Új Nemzedék Központ (akta) highlight_off

Kulcsszavak:

informatika highlight_off

Új Nemzedék Központ (akta)

Új Nemzedék Központ (akta)

2016. márciusában az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az ügyészséghez fordult, mert nem lehetett végrehajtani az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. számvevőszéki ellenőrzését, ugyanis a cég nem bocsátotta rendelkezésre a szükséges dokumentumokat 2011 és 2014 közötti vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységével összefüggésben. A szervezet azzal indokolta tettét, hogy az iratok szétáztak egy felhőszakadásban.

 

A Központ feladata eredetileg a zánkai úttörőtábor fenntartása volt, ám később több milliárd forint uniós támogatást kapott. Hadházy Ákos szerint a Fidesz ifjúsági szervezetéhez közel álló Új Nemzedék Központ Kft. összesen tizenegymilliárd forintot költhet el ifjúságfejlesztésre, ennek egy része az ötmilliárd forintos Új nemzedékek újratöltve program. 3,3 milliárd forintot az „Ifjúság.hu a sikeres nemzedékért” című projektre kaptak, amely pályázatot Mihálovics Pétert, a KIM akkori minisztériumi biztosa, egykori Fidelitas alelnök tervezte meg. A cégben több olyan ember dolgozott, akik Mihálovicshoz hasonlóan a Fidelitashoz köthetők. A 444.hu szerint a 3,3 milliós összköltség ellenére az ÚNK programjából szinte semmit sem lehetett látni, ezért a kormánynak át kellett világítania az egész döglődő projektet. A megbízott cégek listáján pedig több kormányközeli arc is felbukkant. Szerepelt rajta a KIM akkori államtitkárához köthető Nexcon Kft., de kapott egy 30 milliós megrendelést Kuna Tibor cége, a Young and Partners is. Kuna egyébként már a 2000-es évek eleje óta jóban van Mihalovics Péterrel. Hiába az ÁSZ feljelentése, az ügyet még 2016. nyarán le is zárták.

 

A Központ tulajdonosi jogainak gyakorlását eleinte az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter látta el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján, majd 2012. április 1-jétől a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2014. október 28-tól pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma vált a tulajdonosi jog gyakorlójává. Ma az ÚNP az EMMI vezetése alatt működik tovább, sőt újabb pénzeket is nyertek, például a Nemzeti tehetség program meghívásos pályázatain, de az ÚNK alá tartozó szervezet költheti el azt a 6 milliárd forintot, amit a kormány a családbarát értékrend népszerűsítésére különített el.

Találatok: [1]  Oldalak:   1

Korrupcióinfó: Hová tűnt a Fidelitashoz kötődő Új Nemzedék pénze?

A fiataloknak szánt uniós támogatások sorsát feszegette Hadházy Ákos, az LMP újdonsült társelnöke a jubileumi, huszonötödik Korrupcióinfón. Erősen túlárazott megbízások, elveszett iratok, és egy sebtében lezárt nyomozás kísérte a Fidelitashoz sok szálon kötődő Új Nemzedék programot Hadházy szerint.
Találatok: [1]  Oldalak:   1