language

Intézmények:

Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (Pécsi Tudományegyetem) highlight_off

Kapcsolódó szervezetek:

Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (Pécsi Tudományegyetem)

A Pécsi Egyetemet fenntartó alapítvány.

Kuratóriumi elnöke: Bódis József, a PTE volt rektora.

Kuratóriumi tagjai:

Mikes Éva egykori kormánybiztos, volt országgyűlési képviselő.

Szili Katalin, az Országgyűlés korábbi MSZP-s elnöke, jelenleg miniszterelnöki főtanácsadó.

Decsi István, a PTE kancellárja.

Rappai Gábor, a PTE dékánja, az MTA doktora.

Az alapítvány tulajdonába került többek között a PTE Politechnikai Kutató, Fejlesztő és Tervező Kft., illetve a Pécsi Tudásközpont Kft.

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [10]  Oldalak:   1

Főtanácsadóként folytatja Szili Katalin, a DK szerint ez csak trükközés

Csaknem 14 millió forintos tanácsadói szerződést kötött februárban a Miniszterelnökség Szili Katalinnal – erről a K-Monitor írt először. A volt szocialista politikus, aki nemrég jelentette be, hogy belép a KDNP-be, 2015 óta segíti Orbán Viktor munkáját. A határon túli autonómia ügyeiért felel, de már nem miniszterelnöki megbízottként, hanem főtanácsadóként. A DK szerint ez csak trükközés, hogy tagja maradhasson a Pécsi Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának.

Közel 14 millióért ad tanácsot Szili Katalin Orbánnak

Tanácsadás a határon átnyúló autonómia ügyekben – ez áll a megbízási szerződésen.

Szili Katalin 13,7 millióért ad tanácsot a Miniszterelnökségnek

Miniszterelnöki megbízotti feladatáról lemondva tartotta meg a Pécsi Tudományegyetem kuratóriumában vállalt tisztségét Szili Katalin, aki ezután tanácsadói szerződést kötött Orbán Viktor hivatalával, írtuk meg korábban a 24.hu-ra hivatkozva.

Főnöke a főnökeinek? A kuratórium elnöke beosztottként is dolgozik a pécsi egyetemen

Ugyan a miniszterek visszalépnek az alapítványi egyetemek kuratóriumaiból, és a kormány ugyanezt várná az államtitkároktól és más, kormányzati, törvényhozási szereplőktől is, azért számos igen furcsa jelenség továbbra is megmarad. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem kuratóriumának elnöke például az intézmény legfőbb vezetője, de beosztott munkatársként is dolgozhat az egyetem egyik klinikáján és a humán reprodukciós intézetben, és mindegyik helyen fizetést is felvesz. Az egyetem szerint ez teljesen törvényes, a jogszabály pedig tényleg nem tiltja az ilyen álláshalmozást. A furcsa ellentmondások azonban az EU figyelmét is felkeltették, csak a magyar Országgyűlés nem akadályozta meg ezt az összeférhetetlenséget.

Pókhálóként szövik át a közéletet a közpénzmilliárdokkal kitömött NER-közeli alapítványok

Minden képzeletet felülmúló pénzbőség jellemezte az egyetemek többségét is befaló közérdekű vagyonkezelő alapítványok tavalyi évét. A jólét elnyomja a kritikus hangokat, miközben közpénzből etetik a kormány holdudvarát, és terjesztik a szélsőségektől sem mentes konzervativizmust.

Sok százmilliárd forintos állami vagyont kaptak, de még email-címük sincs

Rejtett privatizáció: 2021-ben több ezermilliárdos vagyon került az államtól a kormánypárti alapítványokhoz

2021-ben a rendszerváltáskori privatizációhoz mérhető nemzeti vagyont adott ki az állam kezéből az Orbán-kormány. A több ezermilliárdos összértékűre becsülhető vagyontárgyakat ingyen kapták meg nagyrészt Fidesz-közeli figurák által vezetett vagyonkezelő alapítványok, amelyek ettől kezdve rendelkezhetnek a magyar egyetemek mintegy 70 százalékával, a legfontosabb országos kulturális intézményekkel, prémium ingatlanokkal, kastélyokkal, valamint milliárdos vállalati részvényekkel. A kétharmados törvénymódosítással a kormányközeli hálózat befolyását a korábbi állami vagyon felett egy jövő évi ellenzéki győzelem esetén is biztosították.

Most betonozta be a kormány a szellemi és kulturális hátországát

A Parlament keddi szavazásai után alig maradt állami fenntartású egyetem, az öt közalapítványhoz is milliárdos nagyságrendű állami vagyon került. A voksolás nem volt egyszerű, több képviselő jelezte, hogy nem működik a szavazógépe, emiatt kellett megismételni egyes szavazásokat, a kormány javaslatai mindenesetre gond nélkül átmentek.

Jól kitöm néhány új egyetemi alapítványt, de többeket üres zsebbel indítana útnak a kormány

Az újonnan modellváltó egyetemeket fenntartó alapítványok között van olyan, amelyik semmilyen konkrét vagyonelemhez nem jut, de olyan is, amelyik csak üres telkeket kap. Két esetben a Corvinus Egyetemhez hasonlóan állami részvénypaketthez juttatják őket, sőt az egyik új fenntartó egy stadionos cég felét is megkapja.

Elkészültek a törvényjavaslatok 11 újabb egyetem modellváltásáról

Találatok: [10]  Oldalak:   1