Megújult a K-Monitor sajtóadatbázisa. Mondd el a véleményed róla!
language

Akták:

Vesztegetés az INA privatizációjánál highlight_off

Lapok:

Hírszerző highlight_off

Vesztegetés az INA privatizációjánál

Vesztegetés az INA privatizációjánál

A horvát ügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni igazgatósága (USKOK) 2013-ban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. Az USKOK szerint a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányításának jogát. Sanadert egyszer már el is ítélték az ügyben – de 2015 novemberében szabadlábra került, miután eljárási hibák miatt érvénytelenítették a jogerős ítéletét –, ami kínos üzenet volt Budapestre, hiszen ha volt, akit lefizettek, akkor kellett lennie valakinek, aki lefizetett. A Mol és Hernádi Zsolt viszont minden esetben visszautasította a vádakat. Hernádi Zsolt kiadatását először 2013-ban kérték a horvát hatóságok, ezt akkor a Fővárosi Törvényszék arra hivatkozva utasította el, hogy olyan ügyben adtak ki elfogatóparancsot Hernádi Zsolt ellen, amelyben a magyar ügyészség már vizsgálódott, és amelyet bűncselekmény hiányában még 2012-ben megszüntettek. A horvát illetékesek azonban úgy döntöttek, hogy ez nem befolyásolja a Mol vezetője elleni horvátországi eljárást, ezért az a mai napig tart: a Zágráb megyei bíróság azt állítja, hogy  nem sértették meg a kétszeres eljárás alá vonás tilalmát, ami miatt 2015 novemberében Hernádi Zsolt lekerült az Interpol körözési listájáról, és ami miatt Németország és Ausztria is felfüggesztette a Mol elnök-vezérigazgatója elleni horvát elfogatóparancs végrehajtását.Horvátországnak több mint 30 millió dollárjába (9 milliárd forint) került a döntőbírósági eljárás Mol-INA-ügyben, mivel a magyar cég meg is kontrázta a horvát lépéseket azzal, hogy választott bírósági eljárást kezdeményezett a horvátok állítólagos szerződésszegése miatt. Az eljárást a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) indította a Mol, mivel álláspontja szerint csaknem 80 milliárd forint veszteség érte azzal, hogy a horvát kormány nem teljesítette az INA gázüzletágának átvételéről szóló szerződést.  (forrás: Index.hu)

 

A genfi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottság (UNCITRAL) nemzetközi választottbíróság angol nyelven elérhető teljes ítéletét feldolgozó Heti Válasz azt állapította meg, hogy Horvátország lényegében koncepciós pert indított a legnagyobb magyar vállalat, illetve vezetője, Hernádi Zsolt ellen – úgymond a nemzeti érdekektől vezéreltetve.  2018 nyarán a horvát rendőrség újra kérte az Interpoltól, hogy újítsa meg Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen korábban kiadott elfogatóparancsot, ám azt a magyar bíróság újból elutasította.

 

Hírszerző

Egykori magyarországi internetes politikai véleményportál. 2005 júliusában jelent meg először a Capital Group Zrt. vállalkozásaként (Szabados Krisztián és Arató András közös cége), a Political Capital (PC) politikai elemző céggel szoros együttműködésben, önálló menedzsmenttel. Önmagát "független, szabadelvű internetes portál"-ként definiálta. Első főszerkesztője Elek János volt, aki 2015 júliusától novemberéig birtokolta a pozíciót. Konkurenciájának nem csak az online portálokat, hanem a napilapokat (pl. Népszabadság) is tekintentette. 2007-ben főszerkesztőváltás volt: Seres Lászlót Gavra Gábor váltotta. 2008 áprilisában Arató András és cégei jelképes szintre csökkentették tulajdoni hányadukat a Hírszerzőben. 2010 májusában a HVG Online Zrt. megvásárolta, miután a Capital Group nem tudta tovább finanszírozni a megjelenését. A portál menedzselési, marketing és hirdetésszervezési tevékenységét ezután a HVG cégcsoport végezte. 2011 júliusától új profilt és főszerkesztőt váltott, Kiss Ádám vezetése alatt véleményportálként működött tovább. A Hírszerző megjelenését a HVG 2012 júniusában megszüntette, a munkatársakat a HVG Online kiadványaihoz csoportosították át. A honlap még másfél évig elérhető volt, majd lekerült a világhálóról.

Találatok: [16]  Oldalak:   1 2   >  >>

PLT: Ami a Heti Válaszból kimaradt

A Heti Választ böngészve a Csapajev partizánja jut eszünkbe, akit utóvédnek hagytak az erdőben, s mikor éppen aknát szerel a sínpárra, az arra vetődött pioníroktól megtudja: a cár kivégezve, Lenin a mauzóleumban, szovjet tankok Berlinben, Gagarin az űrben. Keserűen sóhajt: „Én meg csak itt robbantgatok, robbantgatok!” (Az anekdotának létezik japán katonás, amerikai turistás változata is, de azt hagyjuk meg a hanyatló Nyugatnak.)

A Mol-ügy is szóba került Schmitt horvát találkozóján

A magyar-horvát államfői megbeszéléseken a magyar és a horvát energetikai cégekhez kapcsolódóan az INA privatizációjával összefüggő korrupciógyanúk és azok a horvát tervek is szóba kerültek, melyek szerint korlátozzák a külföldi tulajdon arányát az INA-ban.

A Mol-INA-ügyről kérdezték Kosor kormányfőt

Egy képviselő azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy egyetért-e azzal, hogy hazaárulással érne föl, ha bebizonyosodna, hogy Sanader tízmillió euró kenőpénzért cserébe hozzájárult, hogy a Mol irányítási jogot szerezzen a horvát olajtársaságban.

Vádat emeltek a volt horvát kormányfő ellen

Hivatalosan is vádat emelt a horvát ügyészség Ivo Sanader volt kormányfő ellen a Molt és a horvát INA olajtársaságot is érintő megvesztegetési ügyben - jelentette a Reuters. A zágrábi ügyészség közleménye szerint Sanader 10 millió eurót fogadott el a Moltól azért, hogy a magyar vállalatot domináns pozícióhoz segítse az INA-ban.

Mol-ügy: lezárták a nyomozást a volt horvát kormányfőhelyettes ellen

A hivatalos indoklás szerint nem találtak olyan bizonyítékot, amely alátámasztotta volna a feltételezést, miszerint Polancec felbujtója és segítője lett volna Ivo Sanader volt miniszterelnöknek, akit 10 millió euró megvesztegetési pénzt elfogadásával vádolnak.

A magyar követ szerint nálunk folyik a vizsgálat a Mol-ügyben

Iván Gábor, Magyarország zágrábi nagykövete szerint a magyar ügyészség is vizsgálatot indított Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök megvesztegetési ügyében.

Folytatódik a Sanader-saga

A horvát kormánynak nem tud arról, hogy a magyar ügyészség elutasította Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának kihallgatását Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök állítólagos megvesztegetési ügyében.

A Mol ügyében hallgatják ki kedden Ivo Sanadert

A volt horvát miniszterelnököt kedden várhatóan kihallgatják azokkal a gyanúsításokkal kapcsolatban, amelyek szerint 10 millió euró kenőpénzt fogadott el, hogy a Mol magyar olaj- és gázipari társaság megszerezhesse az INA horvát olajtársaság irányítási jogait.
Találatok: [16]  Oldalak:   1 2   >  >>