language

Személyek:

Völner Pál highlight_off

Völner Pál

Völner Pál (1962 – ) jogász végzettségű magyar politikus. Korábban az APEH-nál, 1988-90-ig pedig az Eternit Vállalatnál dolgozott jogtanácsosként. A Fidesz Komárom-Esztergom megyei szervezetének 2006-tól, az esztergomi szervezetnek pedig 2015-től elnöke. 2010 májusában lett országgyűlési képviselő, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára. 2015 októberétől lemondásáig (2021) az Igazságügyi Minisztérium (IM) államtitkára volt.

Völner Pál neve felmerült a Pegasus-ügy kapcsán is, amikor Varga Judit azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a megfigyelések engedélyezését Völner írta alá. Azonban a nagyobb médiafigyelmet a Völner-Schadl ügyként ismert korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt folyó eljárás kapta. Az ügy alapja, hogy Völner Pál és Schadl György egymás közt korrupciós kapcsolatot alakított ki, és Völner legalább 83 millió forintnak megfelelő készpénzt vett át 2018 és 2021 között Schadltől. A vád szerint ezért cserébe Völner azokat nevezte ki önálló bírósági végrehajtónak, akikkel előzetesen megállapodott Schadl György. Ebben az időszakban ugyan Vízkelety Mariann írta alá a kinevezéseket, a tanúvallomások azonban egyértelműen arra utalnak, hogy Völner nagyobb befolyással rendelkezett a kinevezéseket illetően.

A Legfőbb Ügyészség 2021 decemberében hivatali vesztegetés gyanúja miatt kezdeményezte Völner mentelmi jogának felfüggesztését, nem sokkal utána lemondott hivatali tisztségéről. Az ügyben másodrendű vádlott, és szabadlábon védekezhet.

A nyilvánosságra került 1734 oldalas nyomozati anyag alapján felmerült továbbá az is, hogy Völner kihasználta Schadl egyetemi kapcsolatait, és a lehallgatási jegyzőkönyv szerint többször is kérte, hogy járjon közben rokonának vizsgája kapcsán  a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán.

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [259]  Oldalak:   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >  >>

Rogán Antal: Ha belenyúltam volna a Schadl-ügy aktáiba, akkor maga szerint lenne benne ilyen beszélgetés?

„Amikor a válásom volt, keresnem kellett egy helyet. Hol keres magának az ember egy lakást, ha nem egy ismerősnél?” - mondja a miniszter arról, hogy miért éppen kabinetfőnöke, Nagy Ádám apjának ingatlanjában lakik.

Audi terepjáróval ment lángosozni a vagyonzárral sújtott Völner Pál

A korrupcióval vádolt volt fideszes államtitkár nem árulta el, kié a városi terepjáró, amit vezetett. Korábban a politikus arra panaszkodott, hogy a családtagjainak az autóit – köztük a fia Porschéjét is – lefoglalták a hatóságok, pedig nekik semmi közük nincs a büntetőügyéhez.

Tanúként hallgatták ki Gulyás Gergelyt az ügyészségen

Tanúként hallgatták ki Gulyás Gergelyt az ügyészségen, mondta a miniszter a csütörtöki kormányinfón. A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának gyanújával nyomoz Magyar Péter állításai miatt, aki szerint felülről belenyúlhattak a Völner–Schadl-ügy irataiba, és előre figyelmeztethették a gyanúsítottakat.

Tanú a Schadl–Völner-peren: A gálavacsorákon a ginek után megeredtek a nyelvek

2021 decemberében magától jelentkezett egy férfi tanúnak az ügyészségen a Schadl-Völner-ügyben. Azt gondolta, vannak olyan információi, amik akár alkalmasak lehetnek a nyomozás segítségére. Kedden viszont a bírósági meghallgatásán egy ideig nevekre, információkra sem emlékezett, pedig az ügyészségi meghallgatására még saját jegyzetekkel sétált be. A bírónak ez nagyon nem tetszett. A férfi korábban a külügyben, majd végrehajtó-helyettesként dolgozott, de végrehajtó sosem lett belőle, pedig vagy száz helyre is pályázott, és szerinte megérdemelte volna, hogy pozícióhoz jusson. Ez bántotta, és ezt többször is elismételte kedden a bíróságon, de állítja, nem sértődöttségből akart tanúvallomást tenni.

Schadl György titkárnője intézkedett, cserébe csak a bevétel felét kérte

Sz. Balázs második alkalommal állt a Fővárosi Törvényszék bírája előtt tanúként. Az elítélt végrehajtó korábban úgy nyilatkozott, hogy tartott Schadl Györgytől, ezért adta át Schadl titkárnőjének a kért összegeket. Azt azonban már nem tudja, hogy a végrehajtók elnöke valóban kérte és meg is kapta ezt az összeget a monori végrehajtótól. Pedig nem kevés pénzt küldött Schadlnek, több mint 190 millió forintot adott át a titkárnőjének.

„Lupkovics nagyon fél” – Schadl György a későbbi utódjának is egyetemi vizsgát intézett volna

2021. június 6-án, nem sokkal dél előtt Schadl Györgyöt telefonon hívták. A vonal másik végén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik oktatója volt. Előbb közel négy percig magánjellegű dolgokról folyt a beszélgetés, majd a végrehajtói kar akkori elnöke témát váltott.

Nyomozási hibák miatt enyhébb büntetést kaphatnak a Schadl-ügy vádlottjai

A nyomozók nem kérdeztek kellő mélységben a körülményekről, a nyomozás sokkal hamarabb lezárult a Schadl–Völner-ügyben mint más korrupciós büntetőügyeknél – hangsúlyozta Horváth Lóránt ügyvéd, az Ügyvédkör elnöke. Az ügyvéd elmondta, a leleplezett eszközökkel beszerzett adatokat megsemmisítették, mert a törvény így rendelkezik, így nem derülhet ki bizonyos személyek szerepe.

Schadl irodavezetője benyúlt a maciba, és kivett egy köteg húszezrest

Számítógépes mappák és Excel-táblázatok nézegetésével telt a Schadl–Völner-per keddi tárgyalása. Ez a beírás mit takarhat? Mikor írt ön bele? – ilyen kérdések hangoztak el egymás után Schadl György irodavezetője felé, akit másodszorra hallgatott meg a bíróság a végrehajtói kar volt elnöke, Schadl György és volt igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár, a fideszes Völner Pál korrupciós perében.
Találatok: [259]  Oldalak:   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >  >>