language

Akták:

Völner-Schadl ügy highlight_off

Völner-Schadl ügy

Völner-Schadl ügy

Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökét 2021 novemberében vették őrizetbe és helyezték előzetes letartóztatásba korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) 2022 októberében emelt vádat Schadl és további 21 vádlott – köztük Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium egykori államtitkára (2015-2021) ellen. A vagyon elleni bűncselekmény és pénzmosás ügyében folyó eljárás lényege, hogy Völner és Schadl egymás közt korrupciós kapcsolatot alakított ki 2018 májusát megelőzően, és a MBVK elnöke 2021 júliusáig 2-5 millió forintnak megfelelő összegekben fizetett ki összesen 83 millió forintnyi készpénzt az államtitkárnak.

A vádiratban jelölt időszakban Varga Judit tárcájánál Völner Pál mellett Vízkelety Mariann volt az Igazságügyi Minisztérium másik államtitkára, akinek a közvetlen feladatkörébe tartozott az önálló bírósági végrehajtók kinevezése. Azonban Völner ekkor miniszterhelyettesként is dolgozott, ami azt jelenti, hogy több hatalommal rendelkezhetett, mint Vízkelety, továbbá a tanúvallomások szerint is Völner Pál hozta meg a végső döntést a kinevezésekről. A végrehajtói kar elnöke a kinevezésekért cserébe Völner Pálnak 2-5 millió forintos tételeket fizetett ki készpénzben, míg az önálló bírósági végrehajtóktól összesen nagyjából 924 millió forint részesedést szedett be a kinevezésükért való közbenjárásért Schadl. 

A nyomozati anyagok részletesen foglalkoztak Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádamnak az érintettségével, akinek feltehetően Schadl intézte el, hogy a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) anélkül tegyen jogi szakvizsgát, hogy a vizsgát teljesítette volna. Ellenük az ügyészség nem emelt vádat.

A K-Monitor hálózatábrája az ügy szereplőiről.

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [250]  Oldalak:   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >  >>

A Schadl-ügy több vádlottja jelentősen nagyobb árbevételt ért el, mint az azonos területen dolgozó végrehajtók

A Schadl-ügy több vádlottjának végrehajtói irodája ért el jelentősen több árbevételt az azonos illetőségű területen dolgozó másik irodáknál, holott a végrehajtási ügyek kiosztása papíron véletlenszerű

Völner kinevezése után megakadt a végrehajtói kar egyik legnagyobb szerződése

Évek óta új szoftvert kellene használnia a Magyar Bírósági Végrehajtói Karnak, mégis a régivel dolgoznak, amelyről tudják, hogy elavult és sebezhető. Pedig milliárdokért készült egy új, csak nem fizették ki teljesen, így most pereskednek. A Schadl György vezette kar történetének legdrágább beszerzése után kutatva felbukkant Völner Pál, Rogán találmányos cége, a szerverterembe pedig betört a víz.

Magyar Péter: Az akkori igazságügyi miniszter már Schadl-ügy kirobbanása előtt le akarta váltani Völner Pált

„Csak hogy világos legyen, az akkori igazságügyi miniszter jóval a Schadl-ügy kirobbanása előtt kezdeményezte Völner Pál államtitkár leváltását. A miniszterelnök ehhez nem járult hozzá, így Völner a helyén maradhatott…” – ezt a rövid szöveget és hozzá egy közös Völner-Orbán fotót posztolta ki hétfő délelőtt Magyar Péter, Varga Judit volt férje.

Még enyhébb büntetésre ítélték a korrupciót beismerő végrehajtókat a Völner-Schadl-perben

Csütörtökön lezárult az utóbbi évek egyik legsúlyosabb korrupciós büntetőperének egyik fejezete azzal, hogy a Fővárosi Ítélőtáblán döntés született azokról a vádlottakról, akik bűnösnek vallották magukat a Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és Schadl György volt végrehajtó elnök főszereplésével zajló büntetőügyben.

Rogán-közeli és más NER-es cégekhez szórt ki százmilliókat a végrehajtói kar Schadl idejében

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nyolc év alatt több mint 15,5 milliárd forintért szerződött különböző cégekkel, derül ki abból a szerződéslistából, amelyet a hvg360 bíróságon perelt ki. Jelentős megbízásokat kapott több NER-es “udvari szállító” is, feltűnik a cégek körül Habony Árpád egy rokona, Orbán Győző egy ismerőse és birkózótársa, itt van egy jól ismert Balásy Gyula-cég, de még a Rogán "találmányáról" elhíresült Hunguard is.

Schadl György rendkívül szereti az autókat, meg a Nutellát, ezekkel szórakoztatta magát

Olyan bizalmi kapcsolat volt a tanúként meghallgatott „Kálmán rendőr” és Schadl György között, hogy még kulcsa is volt a végrehajtói kar volt elnökének lakásához. Volt, hogy Schadl egy esti megbeszélésen a lakásán félmillió forintot adott neki valamilyen ügyintézésre. Gyakran hallotta telefonon beszélni Schadlt, de sosem gyanakodott arra, hogy valami „bűnös dologról” lenne szó. Amikor a pénzmozgások jegyzeteiben vp monogramot tüntettek fel a kivett összegek mellett, akkor az szerinte nem Völner Pált, hanem a vizes projektet, Schadl nagy találmányát, a vízzel menő autót jelölte. Állítja, Völner Pálnak nem vitt pénzt, sőt, csak a bírósági teremben látta őt először.

Lábatlani mészgyártó cégnél kamatoztatta volna találmányát Schadl György

Tanúmeghallgatással folytatódott a Schadl-Völner-büntetőper. A tárgyalásra Schadl György sebészi maszkban és vezetőszáron, Völner Pál civilben érkezett. Eredetileg két tanú tett volna vallomást, de a 11 órára idézett betegség miatt nem jött el, így csak Schmidt-Kovács Bélát, a Calmit Hungária Kft. ügyvezetőjét hallgatta meg a bíróság. A tanút az ügy egyik, paksi atomerőmű fejlesztéséhez is kapcsolódó mellékszálában idézték be.

Süli János a bíróságon: Mindenképp emlékeznék rá, ha Schadllal ebédeltem volna

A Schadl-Völner-ügy nem csak végrehajtók kinevezéseiről és állítólagos kenőpénzekről szól, vannak mellékszálai is. Az egyik ilyen a paksi ügylet, ezt kezdte el tárgyalni kedden a bíróság, és most csütörtökön is ezt folytatja, tanúkihallgatásokkal. A vád szerint a volt igazságügyi miniszterhelyettes és fideszes államtitkár, Völner Pál vállalta, hogy a végrehajtói kar volt elnökének, Schadl Györgynek az egyik cégére az Innovációs és Technológiai Minisztériummal kiírat egy milliárdos pályázatot, és ezt elnyerve szép pénzhez juttatják a vállalkozást. A cég papíron vízüzemű motorral kísérletezett, amit a tervek szerint a paksi atomerőműhöz használhattak volna.

Süli János vallomása a Schadl-ügyben eltér volt államtitkárának szavaitól, méghozzá három évvel

Folytatódott a Schadl-ügy vízmotor-szálának tárgyalása a bíróságon. Süli János és korábbi államtitkárának vallomása jelentősen eltér: Kovács Pál szerint 2021-ig nem találkozott Schadl Györggyel, Süli szerint viszont már 2018-ban megnézték a vízmotort. Schadl és Völner 2021 nyarán már arról beszélgettek, hogy „ráuszítják" Süli Jánost Palkovics Lászlóra, hogy legyen támogatás. A vád szerint egymilliárdot szerettek volna pályázat formájában kipasszírozni Palkovics volt minisztériumától, a vízmotorral kapcsolatban pedig annyira optimisták voltak, hogy úgy hitték, az átrajzolhatja a világtérképet.
Találatok: [250]  Oldalak:   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >  >>