language

Papcsák Ferenc

Papcsák Ferenc (Nyíregyháza1966február 19. –) magyar ügyvéd, politikus. 2002 és 2006 között, valamint 2010-től fideszes országgyűlési képviselő. 2010 júniusa és novembere között elszámoltatási biztos, 2010 októberétől 2014 októberéig Zuglópolgármestere volt. A 2016-os Befolyás-barométer szerint ő Magyarország 36. legbefolyásosabb személye.

1997-ben belépett a Fideszbe. Az 1998-as országgyűlési választáson indult, de mandátumot nem szerzett. Az őszi önkormányzati választáson a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tagjává választották, ahol az ügyrendi és jogi bizottság elnöke volt (négy évvel később ismét beválasztották a közgyűlésbe). 2002-ben, az országgyűlési választáson a Baktalórántháza központú Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5. számú országgyűlési egyéni választókerületből szerzett mandátumot. 2002 őszén tagja lett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat közgyűlésének.

A 2006-ig tartó parlamenti ciklus alatt a gazdasági bizottságban vett részt. 2006-ban nem szerzett országgyűlési mandátumot, de ősszel a Fővárosi Közgyűlés tagjává választották, a pénzügyi és közbeszerzési bizottság alelnöke lett. Később, 2007-ben a Fidesz Budapest 21. számú országgyűlési egyéni választókerületi (Zugló egyik fele) elnöke lett.

A 2010-es magyarországi országgyűlési választásokon Budapest 21. számú egyéni választókerületben szerzett mandátumot, ahol a második fordulóban győzött a Lehet Más a Politika jelöltje, Várnai László ellen (pedig még az MSZP jelöltje, Bárándy Gergely is egyoldalúan visszalépett az LMP-s jelölt javára). Tagja lett az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának, valamint a gazdasági és informatikai bizottságnak. A második Orbán-kormány hivatalba lépése után Papcsákot elszámoltatási és a korrupcióellenes kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztosnak nevezték ki. 2010 nyarán a Fidesz és a KDNP zuglói polgármester-jelöltje lett, majd az őszi önkormányzati választáson polgármesterré választották – erre hivatkozva novemberben lemondott kormánybiztosi pozíciójáról. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség számvizsgáló bizottságának tagja, a szervezet zuglói elnöke 2012 óta.

A 2014-es magyarországi országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP jelöltjeként újra elindult Zuglóban, ám 36,34%-os eredménnyel csak a második helyet érte el, így nem tudta megvédeni egyéni választókerületi mandátumát. Parlamenti mandátumot szerzett ugyanakkor a Fidesz országos listájáról.2015 óta a Magyar Nemzeti Bank Felügyelő Bizottságának elnöke. Mandátumáról lemondott.

Pártpolitikai pályáján kívül 1998 és 2001 között az ÁPV Rt. felügyelőbizottsága, 2001. májustól 2002-ig igazgatósági tagja. 1992-től a Magyar Statisztikai Társaság tagja, valamint a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány elnöke lett. A BVSC-Zugló sportegyesület társadalmi elnöke, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság tagja. Néhány képkocka erejéig szerepelt Szabó István Redl ezredes és Hanussen című filmjeiben.

Nős, előző házasságából egy fia és egy lánya született.

Forrás: Wikipedia