language
A cikk megjelenésének [eredeti URL-jén]() nem érhető el. Legjobb igyekezetünk szerint kerestük máshol is az interneten, de nem találtuk. Ismersz egy linket? Küldd el nekünk!

Támogasd a K-Monitor Sajtóadatbázis fenntartását, hogy a korrupciós, közpénzes cikkek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

rólunk

A K-Monitor Iroda 2007 óta küzd a közpénzek átlátható felhasználásáért és a korrupció visszaszorításáért. Civil szervezetünk olyan politikai, gazdasági és társadalmi környezetet megteremtéséért dolgozik, ahol az állampolgárok elutasítják, a hatóságok pedig hatékonyan feltárják és szankcionálják a korrupciót.

 

 

A K-Monitor célja a korrupcióval és a közpénz-figyeléssel kapcsolatos szemléletformálás és ismeretterjesztés, amihez kutatásainkkal, elemzéseinkkel és ajánlásainkkal is hozzájárulunk. Valljuk, hogy az információs technológia fejlődése elősegíti a nyíltabb és demokratikusabb kormányzás és társadalom létrejöttét, ezért olyan adatbázisokat és online eszközöket fejlesztünk, amelyekkel nyomon követhetőek a közpénzköltések és számon kérhetőek a politikai és gazdasági döntések.

 

K-Monitor Közhasznú Egyesület

Székhely: 1077 Budapest, Rózsa u. 8.
Iroda és levelezési cím: 1062 Budapest, Bajza utca 23. 
Tel.: +36-1-789-5005
E-mail: info@k-monitor.hu

Adószám: 18193288-1-42

Működési adatok, további információ itt.

 

A K-Monitor adatbázis

A Háló adatbázis

Egyéb IT projektek

Kutatási tevékenységek

Civil érdekérvényesítés

Adatozz okosan!

Felhasználási feltételek

Impresszum, elérhetőségek, közhasznúság

Támogatási lehetőségekA K-Monitor adatbázis 

A K-Monitor adatbázisát azért hoztunk létre, hogy könyvtárszerűen összegyűjtsük, és könnyen kereshetővé/elérhetővé tegyük az online-sajtó korrupcióról, közbeszerzésekről, közpénzfelhasználásról, illetve általában a közélet tisztaságáról, átláthatóságáról szóló írásait.

 

Az adatbázisban található cikkek vagy általában foglalkoznak különféle korrupcióval, közbeszerzésekkel vagy közpénz-felhasználással kapcsolatos kérdésekkel, vagy konkrét ügyeket, eseteket írnak le. Utóbbiakat egy állandó módszertan szerint összeválogatjuk, és címkézzük.

 

A megfelelő tájékozódás érdekében egyaránt nyilvántartjuk azokat az írásokat, amelyek a szereplőkre nézve terhelő információkat, véleményeket tartalmaznak, illetve azokat, amelyek az utóbbiakat cáfolják, vagy ezekre reflektálnak.


Ezúton is leszögezzük, hogy a K-Monitor Iroda nem minősíti a cikkekben szereplő személyeket és intézményeket. Nem akarja eldönteni senkiről, hogy korrupt-e vagy sem, és természetesen sem cégnevek, sem konkrét személyek esetében nem jelenti az adatbázisban való szereplés a korrupció automatikus vádját vagy gyanúját - csak és kizárólag annyit, hogy korrupcióval foglalkozó, vagy annak gyanúját felvető, illetve közbeszerzési vagy közpénzek elköltésével kapcsolatos cikkekben szerepeltek.


Tevékenységünkkel leginkább azt kívánjuk elősegíteni, hogy látogatóink az ilyen ügyekkel kapcsolatban minél szélesebb körben tájékozódhassanak, és saját maguk formáljanak megalapozott véleményeket.

 

Az adatbázisban személyek, intézmények, kulcsszavak, helyszínek, újságok vagy ügyek alapján lehet keresni. Az adatbázisban szereplő cikkek közötti böngészést egy szabadszavas, és egy a címkék alapján működő kereső segíti. A szervezet által kidolgozott eszköztár a korrupciós ügybe keveredett állampolgárok tájékozódásában próbál segítséget nyújtani. 

 

A Háló adatbázis

Az aHáló célja, hogy a magyar gazdasági és politikai elit kapcsolati hálójának feltérképezése és a közpénzből finanszírozott beszerzések, támogatások átláthatóvá tétele. Az adatbázis kereshetővé és feldolgozhatóvá teszi a közbeszerzési eljárásokat, az EU-s pályázatokat és agrártámogatásokat, és megmutatja a kedvezményezett intézmények, cégek hátterét cégadatok és újságcikkek alapján. A oldal beta verzióban üzemel, fejlesztése folyamatban.

 

Egyéb IT projektek

 

K-Monitor mobilalkalmazás

2014 októberében jelent meg a K-Monitor mobilalkalmazása Androidra és iOS-re. Az alkalmazás térképen jelenít meg közpénzekkel kapcsolatos történeteket, illetve korrupciógyanús eseteket. Ezekhez a felhasználók hozzászólásokat írhatnak, megoszthatják őket és értesítésekre iratkozhatnak fel az őket érdeklő ügyeknél. Az alkalmazásban helyszínekhez, intézményekhez és személyekhez kapcsolódó híreket osztunk meg. A felhasználók küldhetnek linkeket a K-Monitornak arról, milyen korrupciós hír jelent meg a környékükről a médiában. A K-Monitor alkalmazás célja, hogy megmutassa, a korrupció nemcsak a hírekben jelenik meg, hanem napi szinten része az életünknek: a nyoma látszik az utcákon, épületeken, gyakran elsétálunk az ilyen helyek mellett.

k-monitor mobil app

 

Kockázatelőrejelzés a közbeszerzésekben (Red Flags in Public Procurement)

A Transparency Internationallel közös projekt során egy olyan kockázatjelző és előrejelző rendszert fejlesztünk, amely segít azonosítani a gyanús közbeszerzéseket. A kétéves projekt első felében, 2014-ben egy kutatás végzünk arról, hogy milyen indikátorok használhatóak egy ilyen előrejelző rendszerben, és azok milyen dokumentumokból (pl. közbeszerzési felhívások, eredményhirdetések, teljesítésigazolások, cégtár stb.) szerezhetőek be. Az informatikai háttér fejlesztése a második szakaszban zajlik.

 

Kampánymonitor 2014

A Transparency Internationallel és az atlatszo.hu-val együttműködésben a 2014-es országgyűlési, majd önkormányzati választások kampányidőszakában folyamatosan figyelemmel kísértük a pártok kampányköltéseit, eredményeinket a kepmutatas.hu honlapon tettük közzé. A projekt célja, hogy a választók végre teljesebb képet kapjanak a politikai pártok kampányainak működéséről és azok valós költségeiről. A pártok mellett a kormányzat és a pártok kampányolását támogató civil szervezetek kampányköltéseit is figyeltük. Az adatokat sajtófigyeléssel, vásárlással, helyi kampányeseményeket látogató önkéntesek és saját kutatások révén gyűjtöttük össze. Arra is törekedtünk, hogy ezzel az elemzéssel hozzájáruljunk ahhoz, hogy a jövőben a párt és kampányfinanszírozás reformjáról szóló vita kiszabaduljon a képmutató, a politikai rendszer működtetéséhez szükséges valódi költségeket letagadó politikai retorika fogságából.

 kampánymonitor

 

Voksmonitor

A 2014-es országgyűlési, EP és önkormányzati választásokra a Kohovolit.eu-val együttműködésben készítettVoksmonitor alkalmazás célja az volt, hogy a választók a politikával ne csak a pártok kommunikációján keresztül találkozzanak, hanem megismerjék a különböző pártok programját és álláspontját a legfontosabb szakmai-politikai kérdésekben. A kérdőíveken a kitöltő választhat, hogy az állításokkal egyetért-e vagy sem, majd a kiértékelésnél súlyozhatja is, hogy mely témák különösen fontosak a számára. Az így kapott eredményt az alkalmazás összeveti a pártok hivatalos válaszaival, és százalékosan megadja, hogy mely pártok állnak legközelebb a válaszadó értékrendjéhez és melyek a legtávolabb.

 

A Precognox-szal közösen bemutattuk az opendata.hu oldalt, amely egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus, ahová szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

 

Kutatói-elemzői tevékenységünk


2014 elején tette közzé az Európai Bizottság az első Európai Antikorrupciós Jelentését. A jelentés kiadását több mint két éves munka előzte meg, és a bizottság szakértőin túl számos külső, helyi tanácsadó vett részt a folyamatban, magyar országfelelősként a K-Monitor működött közre. A jelentés következtetésiről a blogunkon olvashatsz összefoglalót. A következő jelentés 2016 elején fog várhatóan megjelenni, az előkészítése viszont már elkezdődött.

 

A 2010–2014-es kormányzati ciklust a korrupcióval kapcsolatos intézkedések szempontjából értékelő tanulmány célja az volt, hogy áttekintse, mit tett a kormány a korrupció ellen, bemutassa az elmúlt négy évben kialakult korrupciós mintázatokat, és felhívja a figyelmet azokra a korrupciós kockázatokra, amelyeket a következő, 2014-2018-as ciklusban – kormányzattól függetlenül – mindenképp kezelni kell. A teljes tanulmány letölthető itt, összefoglaló bejegyzés pedig itt olvasható.

 

Egy nemzetközi projektünk is elindult 2013-ban, a “Parlamentmonitorozás az átláthatóságért” nevet viselő, a V4 régióra és a nyugat-balkáni országok parlamentáris rendszerére irányuló kutatás célja az a döntéshozás átláthatóságának növelése ezekben az országokban. A projekt eredményeként parlamentet monitorozó honlapokat hoznak létre az egyes résztvevő országokban, ahol könnyen kezelhető, áttekinthető formában lesznek elérhetőek a parlament tagjaival, működésével, napi munkájával kapcsolatos információk.

 

Korábban végeztünk kutatómunkát közbeszerzési átláthatóságról és elszámoltathatóságról a visegrádi négyek országaiban, és felmértük a közérdekű bejelentők védelmének helyzetét a kelet-közép-európai régióban. 2014-ben a Global Integrity „Money Politics and Transparency" kutatásának társszerzői voltunk.


Civil érdekérvényesítés


2014-ban is a korrupció elleni fellépés szempontjából számos fontos területen fejtettük ki véleményünket, hívtuk fel a figyelmet szabályozási problémákra, és tettünk javaslatokat ezek orvoslására.

 

Követtük a Nyílt kormányzati Együttműködéshez (OGP) tett magyar vállalások teljesülését, és az új vállalások minőségét. Több másik civil szervezettel felléptünk az információszabadság módosítása ellen, ennek köszönhetően a köztársasági elnök visszaküldte a törvényt a parlamentnek, amely visszavonta az egyik vitatott rendelkezést. Tovább küzdünk azért, hogy a visszaélésszerű adatigénylés intézménye is kikerüljön a törvényből.

 

Több alkalommal felhívtuk a figyelmet a közbeszerzési törvényben rejlő korrupciós kockázatokra, és javaslatot tettünk ezek orvoslására is. Első eredményként elértük, hogy most már megköveteli a közbeszerzési szerződések közzétételét a módosított törvény.

 

A választások kapcsán fontos téma volt a kampányfinanszírozás átalakítása, amely álláspontunk szerint néhány kedvező újítás mellett növelte a korrupciós veszélyt. A rendszer problémáira számos cikkben, elemzésben felhívtuk a figyelmet.

 

2014-től hatályos a közérdekű bejelentők védelmét szolgáló törvény, a K-Monitor részt vett a törvény véleményezésében, az új törvényi rendelkezések értelmezésében. Mivel a törvény nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, ezért jelenleg a törvény módosításáért próbálunk fellépni.

 

Évek óta küzdünk egy szigorú és átfogó vagyonnyilatkozati rendszer megalkotásááért, 2014 eleji események visszaigazolták mindazokat a problémákat, amelyekre felhívtuk a figyelmet. Tavaly ősszel levelet küldtünk javaslatainkkal minden parlamenti képviselőnek, 2015-ben pedig megszerveztük a vagyonnyilatkozatok hajnala című eseményt, amelyen 197 parlamenti képviselő vagyonnyilatkozatát rendeztük adatbázisba.

 

Anti-korrupciós minimum - "Ez a minimum" és Önkormányzati minimum

Az Atlatszo.hu oknyomozó portállal és a Transparency International Magyarországgal együttműködésben korrupció elleni minimumprogramot dolgoztunk ki a 2014-es választásokra, hogy nyomást gyakoroljunk politikai döntéshozókra, és közel két és fél évtizeddel a rendszerváltás után kerüljön sor végre érdemi lépésekre a korrupció ellen. A pártok közül kettő írta alá a minimumpontokat, ezen felül 1105 magánszemély és szervezet támogatta a kezdeményezést. Az aláírók vállalták, hogy az Országgyűlésben fellépnek a minimumpontok megvalósításáért.

Az önkormányzati választásokra készített minimumprogramunkhoz több, mint 200 önkormányzati képviselőjelölt csatlakozott, nagyjából 50-en pedig meg is lettek választva. A program következtében Zugló átláthatósági rendeletet fogadott el, és számos településen hoztak átláthatósági intézkedéseket. 

 

Tevékenységünk során rendszeresen együttműködünk az atlatszo.hu-val, a TASZ-szal és a TI Magyarországgal.

 

Adatozz okosan!

A Norvég Civil Alap támogatásával 2013 végén indult projekt célja, hogy elterjessze a nyílt adatok minél professzionálisabb használatát  a magyar civil szférában, és fejlessze az adathasználatot a különböző területeken működő civil szervezetek körében. A kétéves projekt során tíz - többek között a környezetvédelemben, egészségügyi érdekérvényesítésben, jogvédelemben, oktatásban, lakhatásban, helyi érdekvédelemben aktív - szervezettel működünk együtt. A projekt során egyrészt az adathasználattal kapcsolatos képzések és workshopok keretében külső civil partnerek és informatikai, adathasználattal kapcsolatos szakértők bevonásával fókuszálunk a szervezetek képességeinek fejlesztésére. A projekt másik fontos része, hogy a résztvevő tíz szervezettel külön-külön az adathasználatra épülő mikro-projekteket hozzunk létre, a résztvevő szervezetek saját szakterületén.

Az adathasználat fejlesztésével hozzájárulhatunk ahhoz, hogy hatékonyabbá tegyük a szervezetek érdekérvényesítő, kommunikációs, és mobilizációs képességeit. A projektben partnerünk az Engine Room és az Open Knowledge Foundation.

adatozz

 

Egykori és jelenlegi támogatónk:

CEE Trust

Nyílt Társadalom Intézet

EU DG Home

Visegrádi Alap

Norvég Civil Támogatási Alap

Francia Nagykövetség

magánszemélyek

 

Támogasd Te is a K-Monitort!

K-Monitor Közhasznú Egyesület CIB Bank 10700732-48899901-51100005

Adószámunk: 18193288-1-42