language

17.7 millió dolláros büntetés vesztegetésért egy brit kiadó vállalatnak

17.7 millió dolláros büntetést fizet a brit Macmillan Publishers, miután bebizonyosodott, hogy a cég vesztegetéssel próbálta megnyerni a Világbank által kiírt dél-szudáni oktatási pályázatot. A vállalatot a pénzbírság mellett 3 évre eltiltották a nemzetközi szervezet pályázatain való részvételtől.

 

Az ítéletet a brit korrupcióellenes hivatal, a Serious Fraud Office (SFO) két éves vizsgálódása előzte meg, miután a Világbank bejelentette, hogy tisztségviselőit megpróbálták megvesztegetni. Az ítélet után a Macmillan vezetősége úgy döntött, hogy minden, az oktatási részlegét (Macmillan Educations) érintő aktuális és jövőbeli afrikai pályázattól visszalép. Emellett a cég együttműködik az SFO-val és a Világbankkal is az eset feltárása során és független vizsgálatot indít a vállalat 2002 és 2009 közötti, egyéb afrikai országokban elnyert pályázatival kapcsolatban.

 

Richard Alderman, az SFO igazgatója elégedett az ügy alakulásával, a cég együttműködési hajlandósága ugyanis jelentősen megkönnyíti és olcsóbbá teszi a vizsgálatot. A Macmillan ügyvezetője, Annette Thomas szerint a cég nem tolerálja a törvénytelenséget, éppen ezért döntöttek amellett, hogy teljes mértékben együttműködnek a korrupcióellenes hivatallal és a rendőrséggel.

 

Forrás: The Guardian