language
A cikk megjelenésének eredeti URL-jén nem érhető el. Legjobb igyekezetünk szerint kerestük máshol is az interneten, de nem találtuk. Ismersz egy linket? Küldd el nekünk!

Támogasd a K-Monitor Sajtóadatbázis fenntartását, hogy a korrupciós, közpénzes cikkek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

Pótmagánvád Deutsch ellen - 1 milliárd forintos vagyoni kár

Pótmagánvádat nyújtott be a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) Deutsch Tamás volt szakminiszter ellen a stadionbeléptetőkkel kapcsolatban milliárdos vagyoni hátrány okozása miatt hétfőn a bírósághoz - közölte a tárca az MTI-vel. A közlemény szerint a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese, az Orbán-kormány sportminisztere ellen azután nyújtott be a tárca pótmagánvádat, hogy a Fővárosi Főügyészség megszüntette a nyomozást a beléptetőrendszer ügyében. 

A vád szerint Deutsch Tamás minisztersége idején a stadionrekonstrukciós program beléptető és informatikai rendszerének közbeszerzésekor különösen jelentős, mintegy 1 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozott a tárcának. A közlés szerint a 2000-ben indított stadionrekonstrukciós programra a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) jogelődje, az Ifjúsági és Sportminisztérium három éves futamidőre 12,7 milliárd forintos támogatást biztosított, amelyből 38 labdarúgó stadion felújítását tervezték. 

A közlemény szerint ennek egyik leginkább költségigényes részét a beléptető- és informatikai rendszer kiépítése képezte. A tervekben erre a célra 1,7 milliárd forintot szántak, ám később Deutsch Tamás utasítására szabálytalanul megemelték a keretet 3,2 milliárd forintra - áll a GYISM közleményében. Az akkori sportminiszter döntésével kapcsolatban több szakmai és gazdasági szakértő írásban, valamint szóban is megfogalmazta kételyeit, ám ettől függetlenül Deutsch Tamás tudtával és beleegyezésével lefolytatták a közbeszerzési eljárást - közölte a tárca. 

A pályázatra két érvényes ajánlat érkezett: a Siemens Rt. 2,98 milliárd forintos, a Dataware Kft. 4,76 milliárd forintos ajánlatott tett. Szakértők szerint mindkét ajánlat teljes mértékben megfelelt a kiírásban szerepelt követelményeknek. 2001. szeptember 25-én mégis az 1,78 milliárd forinttal drágább ajánlatot tevő Dataware Kft.-val kötöttek szerződést, még azelőtt, mielőtt elbírálhatták volna a többi pályázó döntés ellen benyújtott fellebbezését. 

A Dataware Kft.-nek mintegy 4,76 milliárd forintból 4 milliárd forintot fizettek ki. A győztes pályázó 1,78 milliárd forinttal drágább ajánlatát figyelembe véve - nem számítva az indokolatlan és gondatlan közbeszerzési eljárásból származó károkat - Deutsch Tamás több mint 1 milliárd forint vagyoni kárt okozott a tárcának - tartalmazza a minisztériumi tájékoztatás.

Deutsch: A politikai boszorkányüldözés láthatóan tovább zajlik

A politikai boszorkányüldözés láthatóan tovább zajlik - mondta Deutsch Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján, annak kapcsán, hogy a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium a stadionbeléptető rendszerrel összefüggésben él a pótmagánvád intézményével. 

"A stadionbeléptető rendszerrel kapcsolatos eljárás minden elemében törvényes, megalapozott és indokolt volt" - szögezte le a volt ifjúsági és sportminiszter, hozzátéve, hogy rendszert nyílt közbeszerzési eljárás keretében szerezték be az előző kabinet idején. Emlékeztetett arra, hogy a közbeszerzési eljárás megalapozottságát annak idején a Közbeszerzési Döntőbizottság is vizsgálta, és azzal kapcsolatban mindent rendben talált. 

Utalt arra is, hogy a büntetőfeljelentés kapcsán a rendőrség hosszú hónapokon keresztül vizsgálódott, majd bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást. Deutsch Tamás biztos abban, hogy amennyiben a pótmagánvád megfelel a jogi feltételeknek, és a bíróság vizsgálja a kérdést, a testület ugyanarra az eredményre jut majd, mint korábban a rendőrség, illetve a Közbeszerzési Döntőbizottság. 

A képviselő szerint a pótmagánvádas eljárást a szocialisták sem gondolják komolyan, s az ilyen akciókkal voltaképpen a kormányzási hibákról akarják elterelni a figyelmet. Deutsch tamás hangsúlyozta: a stadionbeléptető rendszerrel az a baj, hogy még mindig a raktárakban porosodik, és még mindig nem szerelték fel."