language

Hadjárat a wikileaks ellen

Valóságos hadjárat indult a titkosított állami és vállalati dokumentumok kiszivárogtatására szakosodott Wikileaks ellen. Az Egyesült Államok hadseregének kémelhárítási központja szerint a kormányoknak nem csupán a Wikileaks szerkesztését, hanem egyenesen az oldal látogatását kellene büntethető cselekménnyé tenniük. A New York Times pedig azt írja, a Pentagon már fel is vette a site-ot az Egyesült Államokat fenyegető tényezők listájára.

 

2010. március elején jelent meg a Wikileaks oldalán az a kiszivárogtatott CIA jelentés, amelynek központi témája az afganisztáni háborúban résztvevő országok közvéleményének manipulálása. A dokumentum által megfogalmazott cél nem más, mint hogy a hadjáratban résztvevő államok továbbra is hozzájáruljanak az amerikai „misszióhoz”. Minderre a jelentés szerint azért van szükség, mert a legtöbb országban a lakosság ellenzi az afganisztáni katonai beavatkozást, és eddig csak a társadalmi közöny miatt nem kényszerültek a kormányok hadereik visszahívására. A dokumentum figyelmeztet arra is, hogy hosszú távon nem lehet az érdektelenségre támaszkodni, hiszen ha az idei évre jósolt „véres nyár” bekövetkezik Afganisztánban, a dán kormányhoz hasonlóan más országok is kihátrálhatnak a közös szerepvállalásból, hála a rájuk nehezedő civil nyomásnak.

 

Egy közérdekű bejelentőnek (whistleblower) hála, az említett titkosított dokumentum most bárki számára elérhető a Wikileaks internetes oldalán. A Wikileaks.org portált a Sunshine Press nevű non-profit szervezet tarja fent, amelynek célja a politikai és a gazdasági korrupció feltárása kiszivárogtatott dokumentumok publikálásával. Ebből a megfontolásból hozta a szervezet nyilvánosságra többek között a guantanamói fogolytábor működtetésére vonatkozó általános kézikönyvet, az izlandi összeomlást megelőző offshore kölcsönökhöz kapcsolódó iratokat, valamint az afrikai mérgező hulladék-lerakóhely létezését bizonyító dokumentumokat.

 

Mindennek hála az oldal ellen az utóbbi években valóságos hadjárat indult. Az Egyesült Államok hadseregének kémelhárítási központja még 2008-ban készített egy titkos tanulmányt, amely szerint egyes kormányoknak nem csupán a Wikileaks szerkesztését, hanem egyenesen az oldal látogatását kellene büntethető cselekménnyé tenniük. A szervezet tevékenységének intenzív megfigyelését, munkatársainak zaklatását több, a Wikileaks, és a Gawker média oldalán megjelent bejegyzés is bizonyítja. A heves reakciók azonban inkább a szervezet által végzett munka jelentőségét igazolják.

 

A nyilvánosság és átláthatóság mellett a szervezet az oknyomozó újságírók és bejelentők védelmének megerősítését is szükségesnek tartja. Egyik jelenlegi projektjük, a Modern Izlandi Médiáért elnevezésű kezdeményezés (IMMI) célja egy olyan törvénymódosítási javaslat kidolgozása, amely Izlandot az oknyomozó újságírás Mekkájává tehetné. A törvénytervezet fogadtatása kedvező, ami többek között Izland tavalyi gazdasági összeomlásának is köszönhető. Mint utóbb ugyanis kiderült, az országban számos tényező és figyelmeztető jel (korrupt kölcsönök, offshore tranzakciók) maradt teljesen rejtve a nyilvánosság, de még a hatóságok előtt is, aminek következtében a krach a legtöbb izlandi számára teljesen váratlan volt. Így már érthető, ha a politika hajlandó támogatni az oknyomozó újságírás és a közérdekű bejelentők számára kedvezőbb környezet megteremtésére törekvő javaslatot.

 

A Wikileaks-ről szóló cikk szerzője szerint ehhez hasonló változás az Egyesült Államokban is üdvös lenne, a valóságban azonban ennek épp az ellenkezője történik. „Az állami vagy gazdasági szervezetek által elkövetett korrupció feltárása csak a közérdekű bejelentők és az azokat segítő intézmények közreműködésével lehetséges. A Wikileaks ezen a területen a világ egyik leghatékonyabb szervezete, nem meglepő hát, hogy ennyi támadás éri.”

 

Forrás:

http://www.salon.com/news/opinion/glenn_greenwald/2010/03/27/wikileaks