Megújult a K-Monitor sajtóadatbázisa. Mondd el a véleményed róla!
language

Lapok:

Akták:

A lázadás éve - kormánykritikus civilek elleni kampány highlight_off

444

Az online lapot 2013. április 29-én alapította Uj Péter, az index.hu egykori főszerkesztője több volt munkatársával együtt. Uj jelenleg is a portál főszerkesztője.  A 444 tulajdonosa és kiadója a Magyar Jeti Zrt., amelynek Kardos Gábor a vezérigazgatója, operatív vezetője Fenyő Balázs István. A 444 liberális, erőteljesen kormánykritikus internetes portálként definiálja önmagát, sokszor humoros és önirónikus tartalmakkal. 2014-ben az Open Society Foundation-től 10 millió forintos támogatást nyertek el, amiből 14! nevű választásfigyelő mobilos alkalmazást fejlesztették. 2017 óta adományokkal is lehet munkájukat segíteni. 

A lázadás éve - kormánykritikus civilek elleni kampány

A lázadás éve - kormánykritikus civilek elleni kampány

Orbán Viktor miniszterelnök 2016 végén nyilatkozatokban fenyegette meg azokat a már korábban is támadott kormánykritikus civileket, akik külföldi támogatásokból végzik a munkájukat, amellyel a kormány korrupciós ügyeit tárják fel. A 888.hu-nak adat interjújában arra utalt: 2017-ben a Kormány "fellázad" az ellen a vélt nemzetközi befolyásolási kísérlet ellen, amely mögött a magyar kormány nyilatkozataiban Soros György magyar származású amerikai üzletembert és alapítványát (Open Society Institute) sejteti, és melynek "idegen ügynökei" az említett civil szervezetek, köztük a K-Monitor Független Korrupciófigyelő Iroda.

 

Január elején a kormány nyílt kommunikációs támadást indított: Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke sajtótájékoztatóján arról beszélt: "el kell takarítani" ezeket a szervezeteket, amelyre amerikai választások után létrejött republikánus többség ad lehetőséget. Később kormánypárti politikusok megerősítették azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a kormányvagyonnyilatkozattételre kötelezné a civil szervezetek vezetői - izraeli példára hivatkozva.

 

Áprilisban egy olyan javaslat került a Parlament elé, amely "külföldről finanszírozott szervezetként való regisztrálásra kötelezné a 7,2 millió forint feletti támogatást külföldi elnyerő alapítványokat és egyesületeket. A tervezet ellen 248 szervezet tiltakozott, és több tízezren vettek részt a Hősök terén megrendezett tüntetésen is. Állásfoglalások: TASZÁtlátszóHelsinkiK-Monitor. 2017. június 13-án a törvényt az országgyűlés Fideszes többsége elfogadta.

 

Azért dolgozunk, hogy a korrupciós ügyek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

▶︎ Támogass minket pártolói tagként: patreon.com/kmonitor
▶︎ Adományozz átutalással, vagy PayPalon: k-monitor.hu/tamogatas


Elutasítjuk a kormány civilellenes törvényjavaslatát! Amikor nincs lobbiszabályozás és lobbisták írnak törvényeket, elképesztő cinizmus azokon a civileken számonkérni az átláthatóságot, akik ez ellen egyébként rendszeresen felszólalnak. A megbélyegzésen és a kritikus vélemények hiteltelenítésén túl a törvény orosz mintára alapot teremthet a civilekkel való későbbi leszámolásra, és a velük szembeni, állami és nem-állami erőszakra. Kérünk mindenkit, hogy minden lehetséges fórumon tegyen a törvény elfogadása ellen!

 

Tudnivalók civil szervezetek számára a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényről (TASZ)

 

 

A miniszterelnök Norvég Alapból finanszírozott szervezetek ellen indított, konkrét visszélések feltárása nélkül zárult támadásáról itt gyűjtjük a cikkeket.


Találatok: [17]  Oldalak:   1 2   >  >>

A kormány megvonná a „migrációt támogató szervezetek” nonprofit státusát, és illetéket vetne ki a bevételeikre

Most, hogy a kormány már azon a szinten kommunikál, hogy kijelenti, egy ellenzéki képviselő nem mehet be egy parlamenti ülésre, de ez csak vélemény, már nagyon nehéz komolyan elkezdeni cáfolni a képtelenebbnél képtelenebb állításokat.

Így lehet belőled egyik napról a másikra ellenség Magyarországon

Az egyik szervezet nemrég még gördeszkapályákról és védett fákról beszélgetett a városvezetéssel, most pedig már az önkormányzati újságban gyalázzák, és azzal vádolják, hogy titokban a bevándorlást készíti elő. A másik szervezet hajléktalanokat és rászorulókat segítő akcióit nemrég még lelkesen dicsérték, és szurkoltak nekik, ma pedig már arra szólítják fel őket, hogy szűnjenek meg. A Nyílt Társadalom Alapítvány támogatásainak bejelentése után országszerte megindult a támadás támogatott szervezetek ellen. Ami pedig Debrecenben történik a civil szervezetekkel, az elég pontosan megmutatja, hogyan szűkült be, és fordult sokkal sötétebbre a magyar közélet.

Ez nem újságírás, ez politikai nehézfegyverzet

Orbán Viktor több tízmilliárd forint közpénzből építtetett új médiabirodalmat a választásokra készülő Fidesznek azután, hogy összeveszett Simicska Lajossal. Az új csatornák Habony Árpád és Rogán Antal politikai irányítása alatt állnak. A szerkesztőségek tőlük kapják meg a legfontosabb, kritika nélkül közvetítendő politikai üzeneteket. A kormány propagandára és ellenfelei lejáratására is használja az új médiabirodalmát, sokkal hatékonyabban és intenzívebben bármelyik elődjénél. A több száz újságból, weboldalakból, tévékből, rádiókból, médiaügynökségekből álló kiterjedt hálózat, illetve az azt vezénylő politikai akarat célja, hogy végleg átalakítsa a hazai nyilvánosságot. Ennek érdekében a Fidesz új médiaháborút indított minden olyan kritikus sajtóorgánum ellen, amit nem tud a befolyása alá vonni.

Kövér László átsiklott a lex CEU visszavonásáról szóló törvény felett

Április 13-án szocialista képviselők benyújtottak a parlamentnek egy törvényjavaslatot, „a Lex CEU eltörléséért” címmel. Arról szól, hogy vonja vissza a parlament azt a törvényt, ami teljesíthetetlen feltételekhez köti a CEU működését.

Felfedezhető az orosz minta a külföldről támogatott civil szervezetek regisztrációját előíró törvényjavaslatban

Több ponton is szó szerint egyezik a külföldi ügynökök kötelező regisztrációjáról szóló, 2012-ben elfogadott orosz törvénnyel a Fidesz vezető politikusai által benyújtott, a külföldről támogatott civil szervezetek kötelező regisztrációjáról szóló, azokat gyakorlatilag megbélyegző törvényjavaslat szövege, állította a törvényjavaslat szerdai parlamenti vitájában Szabó Szabolcs, az Együtt képviselője. "Egyszerűen be akarnak iktatni a magyar jogrendbe egy orosz törvényt. Szép. Rákosi Mátyás mind a tíz ujját megnyalta volna ezért" - mondta Szabó, aki kérésünkre elküldte, mely pontokon talált szövegszerű egyezéseket a magyar törvényjavaslat és az orosz törvény között.

Áder János aláírta a CEU-ellenes törvényt

A köztársasági elnök választhatott, hogy a CEU-t ellehetetlenítő törvényt, amit a Fidesz hatalmas nemzetközi tiltakozás ellenére vert át gyorsan a Parlamenten: aláírja, visszaküldi a parlamentnek újratárgyalásra, vagy az Alkotmánybíróságnak alkotmányossági felülvizsgálatra. Áder János döntött, és a hivatalos határidő szerinti utolsó napon, hétfőn aláírta a törvényt.

Gulyás Gergely szerint a felsőoktatás érdekét szolgálja a CEU-törvény

A felsőoktatási törvény egységes követelményeket érvényesít, és úgy gondoljuk, hogy ezek az egységes követelmények pedig a felsőoktatás érdekeit szolgálják - ezt válaszolta a 444-nek Gulyás Gergely, amikor arról kérdeztük, kinek az érdekeit szolgálja a felsőoktatási törvény tegnap elfogadott módosítása, ami ellen itthon is külföldön tízezrek tiltakoznak, mert ellehetetleníti a CEU működését Magyarországon.

A Fidesz megszavazta a CEU kinyírására alkalmas törvényt

A kedd délelőtt lezavart vita után kora délután már el is fogadta a magyar parlament fideszes-kdnps többsége azt a törvényjavaslatot, ami alapján ellehetetlenülhet Magyarország legjobb egyetemének, a CEU-nak a további budapesti működése.
Találatok: [17]  Oldalak:   1 2   >  >>