language
A cikk megjelenésének [eredeti URL-jén]() nem érhető el. Legjobb igyekezetünk szerint kerestük máshol is az interneten, de nem találtuk. Ismersz egy linket? Küldd el nekünk!

Támogasd a K-Monitor Sajtóadatbázis fenntartását, hogy a korrupciós, közpénzes cikkek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

Korrupció miatt bíróság elé kerül Chirac francia ex-elnök

Tíz év börtönt és százötvenezer euró pénzbüntetést is kiszabhat a bíróság a volt francia elnökre, ha bűnösnek találja az ellene felhozott korrupciós vádakban. A volt államfő ügyvédje kedden jelentette be, hogy védence legkésőbb jövő februárban bíróság elé áll.

 

A 77 éves exelnököt közpénzek hűtlen kezelésével vádolják, Chirac vezetése alatt a párizsi városháza összesen 21 színlelt munkaszerződést kötött a későbbi államfő barátaival és bizalmasaival. A szóban forgó személyek a vádak szerint tényleges teljesítmény nélkül kaptak fizetést különféle "munkákért és szolgáltatásokért".

 

A későbbi államfő 1977 és 1995 között volt Párizs polgármestere. 1995-től 2007-ig töltötte be az elnöki hivatalt, ami megvédte őt a büntetőeljárástól. A múlt hónapban Bertrand Delanoë, Párizs jelenlegi szocialista főpolgármestere azt közölte, hogy megállapodtak az érintettekkel: a város eláll a polgári perindítástól, amiért 2,2 millió eurót kap, vagyis azt az összeget, amellyel a párizsi adófizetőket Chirac megkárosította.

 

A kormányzó konzervatív UMP vállalta, hogy állja a számlaösszeg kétharmadát, a fennmaradó részt – 550 ezer eurót - pedig maga Chirac fizeti ki. A büntető eljárásra ennek ellenére sor kerül, és Chirac leghamarabb novemberben, de valószínűbb, hogy januárban vagy februárban bíróság elé áll – közölte ügyvédje, Jean Veil a Europe 1 rádióban. „A polgári problémákat” megoldottuk, de a per marad – fejtette ki, hozzátéve, hogy a városháza és az UMP közötti egyezség nem jelenti Chirac részéről a bűnösség elismerését.

 

Chiracot a fentieken kívül hét további fiktív állás finanszírozásával is vádolják, azok azonban nem köthetők a városi önkormányzathoz. Az ügyészek most vizsgálják, hogy ezeket a vádakat is csatolhatják-e a küszöbönálló per irataihoz. Chirac tagadja, hogy köze lett volna a „szellemállások”rendszerének működtetéséhez.

 

(Forrás: telegraph.co.uk)