language

EU elnökség 2011

Magyarország 2011. január 1-től tölti be a soros elnöki tisztséget az Európai Unió Tanácsában. Az elnökségi trió harmadik tagjaként, Spanyolország és Belgium után Budapest kapta azt a feladatot, hogy olyan kérdéseket tűzzön napirendre, amelyek Magyarország és az Unió számára is egyaránt kiemelkedően fontosak, mint például az Uniós költségvetése, a foglalkoztatás növelése vagy az EU bővítése. A tanácsi munkacsoporti és magasabb szintű ülések napirendjének meghatározását, összehívását, levezetését, illetve az ezekhez kapcsolódó rendezvények megszervezését az elnökséget ellátó tagállam bonyolítja. Mindebben egy jelentősen megnövekedett apparátus és állami költségvetési, illetve uniós közpénzek állnak az adminisztráció rendelkezésére.

 

A K-Monitor számára fontos az elnökség sikeres kimenetele és ezzel együtt az adóforintjainkból elköltött összegek nyomon követése és átláthatóvá tétele. Ezért honlapunkon összegyűjtjük az elnökséggel kapcsolatos kiadások fő tételeit és bemutatjuk azokat a szerződéseket, amelyeket a lebonyolító szervek kötnek beszállítóikkal, partnereikkel.

 

A magyar EU-elnökség a 2007-2011-es periódusban mintegy 23,78 milliárd forint kiadást jelent az ország számára. Az idei költségvetési törvény 15,5 milliárd forintot irányoz elő ezeknek a feladatoknak a megvalósítására. A 215 elnökségi nem miniszteri rendezvény közül 122-t az Unió központi büdzséjéből finanszíroznak, 93 társfinanszírozott, 14-et hazai költségvetésből fedez a kormány, amelyek egy jelentős részét Brüsszelben bonyolítanak le, míg a 27 miniszteri rendezvény kiadását az egyes minisztériumok viselik. Egy 2010-es év végi kormányhatározat a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft-re bízta az elnökségi feladatok lakossági kulturális rendezvényeinek megszervezését, illetve az azokhoz kapcsolódó tájékoztatást.

 

Mind a Hungarofesttől, mind pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Web-információs és Közérdekű Adatkezelő Osztályától kértük a minisztérium és a Hungarofest között létrejött szerződések nyilvánosságra hozatalát. Adatigénylésünkre egyelőre azt a választ kaptuk, hogy a KIM eddig egyetlen közhasznúsági szerződést kötött a céggel az EU-elnökség december 31-i nyitó rendezvényére. Az abban foglaltak szerint az ellentételezés összege bruttó 62.946.650 forint, a szerződést megtekinthetjük a hivatalban. Annak érdekében, hogy mindenki számára hozzáférhetők legyenek ezek az adatok, a K-Monitor kérte a minisztériumot és a Hungarofestet, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény alapján küldjék el az igényelt dokumentumokat. Ha megérkeznek az anyagok, honlapunkon azonnal közzé tesszük őket.

 

A szerződéseket az alábbi mappába gyűjtjük: http://kmonitor.hu/adatbazis/cimkek/eu-elnokseg