language
A cikk megjelenésének eredeti URL-jén nem érhető el. Legjobb igyekezetünk szerint kerestük máshol is az interneten, de nem találtuk. Ismersz egy linket? Küldd el nekünk!

Támogasd a K-Monitor Sajtóadatbázis fenntartását, hogy a korrupciós, közpénzes cikkek ne tűnjenek el a süllyesztőben!

A kanadai kormány titkos egyezséget kötött az őt perlő whistleblowerrel

Tizenkét évvel a bírósági tárgyalások startja után peren kívüli egyezséggel ért véget Joanna Gaultieri kanadai külügyi tisztviselő-whistleblower kálváriája. Az egyezség részleteit titokban tartják.


Gaultieri a kanadai diplomaták indokolatlan luxusköltkezéseire hívta fel a figyelmet, nem sokkal azután, hogy 1992-ben munkába állt a külügyminisztériumban. Kormányrendelkezések masszív megsértésére, dollármilliók felesleges elköltésére figyelmeztetett, a mindhiába – tűnik ki a London Free Press (London, Ontario, Kanada) kommentárjából.


Felettesei megpróbálták elhallgattatni, karrierjét leblokkolták, s idővel felmondásra kényszerítették. Gaultieri perre ment a kormánnyal és főnökeivel szemben: 6 millió dollár kártérítést követelt zaklatásért és munkája elvesztéséért.


Az ügy tanulságait boncolgató  kommentátor maliciózus hangú írásában rámutat: a konzervatív törvényhozás olyan jól dolgozik, hogy két éves fennállása óta egyetlen ügy sem került a köztisztviselők bejelentéseinek védelmét szolgáló döntőbíróság (Public Servants Disclosure Protection Tribunal) elé. Ennek ellenére az évi 1,8 millió dolláros költségvetésből gazdálkodó testület 836 ezer dollárt költött (önmaga fenntartására – a szerk. megj.) 2008-09-ben.


Közben új rendelkezésekkel egészítették ki a whistleblower-törvényt, úgyhogy – fogalmaz a LFP kommentátora – ma már a jobbító szándékú emberek számára csaknem lehetetlen perre menni a kormánnyal, ha az tévútra tér.


(Forrás: LFPress)