language

Akták:

Zuglói ingatlanfejlesztés állami megvásárlása highlight_off

Zuglói ingatlanfejlesztés állami megvásárlása

Zuglói ingatlanfejlesztés állami megvásárlása

2023. júniusában került a hírekbe, hogy a Magyar Állam 244 milliárd forintért megvásárolt egy zuglói ingatlanberuházást. 

A Rákospatak utca - Bosnyák utca által határolt területen, eredetileg az önkormányzat tulajdonában álló telket 2006-ban 4 milliárd forintért adta el a Zuglói Önkormányzat. Azóta különböző fejlesztéseket terveztek, először egy bevásárlóközpont építését, amelyet az Echo Investment Kft. valósított volna meg.

A terület sorsa a kivitelező és az önkormányzat közötti feszültségek miatt sokáig rendezetlen volt, míg 2017-ben a Bayer-CFE Zrt. az önkormányzat hozzájárulásával megvásárolta azt a korábbi tulajdonostól, akkor még azzal a szándékkal, hogy a bevásárlóközpont tervének megvalósítását folytatják. A felvásárló cég felett 2019-ben a Bayer Construct Kft. teljes tulajdonosi jogot szerzett. A Tiborcz István-közeli, Balázs Attilához köthető Bayer Construct Zrt. leányvállalata, a Zugló-Városközpont Ingatlanfejlesztő Kft. vette át a munka kivitelezését. 

A 2019. december 23-án megjelent Magyar Közlönyben az ingatlanfejlesztést felvették a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyek nyilvántartásába. Míg korábban az önkormányzatnak lett volna véleményezési és döntési joga a területtel kapcsolatban, ezt a kiemelt státusszal elveszítették. A lakosság nagy része és az önkormányzat is ellenezte a projektet, végül a Kúria döntésére volt szükség a zuglói képviselő-testület által meghozott változtatási tilalom eltörléséhez, miután az önkormányzat így próbálta megakadályozni a kormány által kiemelt beruházássá minősített építkezés elkezdését. 2022 áprilisában a cég meg is kapta az építési engedélyt Budapest Főváros Kormányhivatalától. 

A projektcég kérte a terület rozsdaövezeti akcióterületté való kijelölését, amelyet 2023 áprilisában egy kormányrendeletben szintén jóváhagytak. Így a területen felépülő új lakásokra érvényes kedvezményes 5 százalékos áfa is visszakérhető, és még nagyobb mértékben beépíthető a terület.

Az adásvételi szerződést 2023. április 6-án megkötötték, erről azonban az önkormányzatot nem tájékoztatták, pedig annak elővásárlási joga lett volna a területre. Az eredetileg új városközpontnak, majd bevásárlóközpontnak szánt területen az állami megvásárlás után várhatóan kisebb kormányzati negyed épül. Gulyás Gergely tájékoztatása szerint olyan, eddig bérelt ingatlanokban működő kormányzati szervek költözhetnek be a készülő irodákba, mint a NAV és a Központi Ellátási Főigazgatóság.

A szerződés részleteit nemzetbiztonsági okokra hivatkozva titkosította a Nemzeti Vagyonkezelő (MNV). 2023. augusztusában a Fővárosi Törvényszék úgy döntött, hogy nyilvánosságra kell hozni annak részleteit, az ítélet nem jogerős.


Fotó: Népszava

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [11]  Oldalak:   1 2   >  >>

A zuglói óriásberuházás kivitelezőjének meg kell állapodnia az önkormányzattal, különben nem fizet neki az állam

Hadházy Ákos zuglói országgyűlési képviselő a Transparency International segítségével kiperelte azt a szerződést, amit a Magyar Állam kötött a Bosnyák téri kormányközeli óriásberuházás kivitelezőjével, a Tiborcz István üzlettársa által irányított Bayer Construct Zrt. projektcégével. A szerződés (itt olvasható) lényege, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 244 milliárd forintért megveszi a Zugló központjában jelenleg is épülő irodakomplexumot.

Bejöttek egyeztetni. Elmondtam, mik a gondok. Pár nap múlva jött a kormányrendelet

„Ne olyan beszélgetéseket képzelj el, hogy megmondja, hogy ki fog rúgni, hanem mondjuk, hogy nem örül annak, hogy megszűnt a bizalom. Hogy nem érti, a főépítész véleménye miért különbözik a polgármesterétől. Akkor én mondtam, hogy hát igen, öt év szakmai egyetem a különbség” – mesélte Dienes János, Zugló korábbi főépítésze, amikor arról kérdeztük, milyen volt a viszonya Horváth Csabával, a kerület MSZP-s polgármesterével.

Városközpont helyett: a NER titkos budapesti óriásfejlesztése – első rész

Nem igaz, hogy nem költ a kormány Budapestre: egy fél metróvonal kijött volna abból az összegből, amiből megvették Balázs Attila NER-milliárdos gőzerővel épülő irodanegyedét Zuglóban. Hogy minek, azt nem lehet tudni, de a közérdek soha nem volt szempont a beruházásban. A túlméretezett tömbökből álló, zsúfolt irodapark metró- és villamosépítés nélkül óriási terhet ró majd a környezetére. Így néz ki, amikor a tőke csak a saját szempontjai szerint fejleszti a várost, azzal a sajátos magyar csavarral, hogy mindezt valójában az állam teszi. Friss légifotókon mutatjuk a városközpontnak hazudott, éppen épülő monstrumokat. Első rész.

NER-es irodaházakba költözhet több állami vagy kormányhivatal

A tisztán piaci alapon működő bérbeadóknak azonban további nagy fejfájást okozna, mert jó darabig nem tudnának mit kezdeni a felszabaduló 250-300 ezer négyzetméterrel.

Véletlenül derült ki a kormány 244 milliárdos projektje, amiről hónapok óta titkolóznak

Többek között egy olyan állami szervezetet akarnak az új projektbe költöztetni, amely 5 éve kapott teljesen új központot.

Nem titkolhatják tovább Tiborcz üzlettársának 244 milliárdos szerződését a Bosnyák téren ásott nagy gödörről

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a Facebookon jelentette be, hogy: „A Fővárosi Törvényszék tegnapi ítélete szerint a Nemzeti Vagyonkezelő nem titkolhatja Tiborcz István üzlettársának gigantikus, 244 milliárd forintos(!) szerződését. Ez a Bosnyák téren ásott hatalmas gödörről szóló szerződés, amiről a kormány titokban döntött és aminek kiadását azzal tagadta meg a Vagyonkezelő, hogy a nemzetbiztoságot veszélyeztetné, ha megtudnánk a részleteket... Ez azért vicces, mert Gulyás Gergely már elmondta, hogy a NAV-ot szeretnék oda költöztetni, ha elkészül.”

Megveszi az állam 244 milliárdért a zuglói gigaberuházást

Korábban a Népszava több ízben beszámolt arról, hogy a bosnyák téri NER-beruházást az Orbán-kormány kiemelt közérdekűnek minősítette, a rendeletben megadott kedvezményekkel gyakorlatilag szabad kezet adtak a csaknem 7 hektáros terület faltól falig való beépítéséhez az Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal baráti viszonyt ápoló Balázs Attila cégének, a Zugló-Városközpont Ingatlanfejlesztő Kft.-nek. A „koordinációs feladatokat” a fővárosi kormányhivatalt vezető Sára Botond főispánra, a VIII. kerület korábbi fideszes polgármesterére bízta a kabinet. Az engedélyezés ennek megfelelően zökkenőmentes, környezetvédelmi engedélyt kérniük sem kellett.

244 milliárd forintért veszi meg az állam a zuglói gigaberuházást Tiborcz István üzlettársától

Bár a projektet ellenző önkormányzatnak lett volna elővásárlási joga, az üzletről nem értesítették a XIV. kerület vezetését.

Hadházy Ákos megint talált valamit: a kormány egyik kedvenc üzletembere többszáz milliárdot kaszál Zuglóban

Egy jól eldugott szerződés szerint az állam valahol talált 244 milliárd forintot a Bosnyák téri beruházás átvételére.
Találatok: [11]  Oldalak:   1 2   >  >>