language

Akták:

Nagy János korrupciós ügyei highlight_off

Helyek:

Nagykörű highlight_off

Nagy János korrupciós ügyei

Nagy János korrupciós ügyei

Az Agrárminisztérium egykori földügyekért felelős helyettes államtitkárát, Nagy Jánost két korrupciós ügyben vádolták meg: hűtlen kezelés, hivatali vesztegetés elfogadása és közokirat-hamisítás miatt indult eljárás ellene. 

A hűtlen kezelés bűncselekményről szóló vádirat szerint 2019 első felében Nagy utasítására a minisztérium felszámolás alatt álló, Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. (NKP Kft.) nevű háttércége összesen több, mint 2,2 milliárd forint értékű megbízási szerződést kötött Kovács P. Zoltán és Őszy Tamás ügyvédi irodájával. A megkötött szerződések nem valódi munkavégzésre, hanem a cég megmaradt vagyonának kimenekítésére szolgáltak: az ügyvédi irodák közel 1,2 milliárd forintot utaltak a Kovács és Őszy tulajdonában lévő Astonish Zrt.-n keresztül egy panamai, Nobilis Kristófhoz kötődő offshore cég svájci bankszámlájára. Az ügy kapcsán pénzmosás gyanúja miatt nyomozást rendeltek el, Nobilist gyanúsítottként hallgatták ki. (Figyelemre méltó tény, hogy Nobilis fia, Nobilis Márton 2018 és 2022 között,  a cselekmény idejében az Agrárminisztérium miniszteri kabinetfőnöke, 2022-től államtitkára.) A vádirat szerint továbbá az NKP Kft. egy kommunikációs tréning kapcsán 22 millió forint értékben szerződött Nagy és a hetedrendű vádlott közös cégével, azonban az esemény elmaradt. Az V. kerületi önkormányzat szociális intézményével úgy kötött Nagy cége, a Iustum Consulting Kft. 24 millió forint értékben adatvédelmi szerződést, hogy az intézménynek már volt adatvédelmi tisztviselője. Mindezek mellett Nagy a minisztérium háttérintézménye által kiírt közbeszerzési eljárásban nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy az általa kiválasztott, több tíz millió forinttal drágább ajánlatot adó gazdasági társaság nyerje el a pályázatokat. 

2020 decemberében Nagyot egy másik korrupciós ügy kapcsán őrizetbe vették. Az ügyészség kétrendbeli vesztegetés elfogadása és közokirat-hamisítás miatt emelt vádat a volt helyettes államtitkárral szemben. A vádirat szerint hivatali kapcsolatai és befolyása által Nagy 830 millió forintnyi vissza nem térítendő állami támogatáshoz segítette volna a másodrendű vádlotthoz, Bozsó Szilárdhoz kötődő mezőgazdasági vállalkozást, amiért cserébe 5 százalékos tulajdonrészt kapott a a Taby-Agro Kft.-ben. A volt helyettes államtitkárt azzal is vádolják, hogy állami földek megvásárlásában segítette Bozsót. Egy további vádpont szerint Nagy összejátszott egy vállalkozóval és Gyüre Anitával, minisztériumi utódával egy minisztériumi öntözésfejlesztési tanulmány elkészítésére kiírt pályázat kapcsán: valódi verseny nélkül, a Nagy által meghatározott nyertes cég helyett Gyüre írta volna meg a tanulmányt, a vállalkozónak kifizetett 10 millió forinton pedig hárman osztoztak volna a pályázatot azonban végül visszavonták.


Fotó: Telex

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [2]  Oldalak:   1

4 milliárdot nyertek a földügyi helyettes államtitkár vesztegetésével vádolt agrárvállalkozó érdekeltségei

Ha már működne a Brüsszel kedvéért felállítandó antikorrupciós hatóság, máris lenne dolga: közpénzekből akar fejleszteni egy olyan cégcsoport, amelynek frontembere is vádlott Nagy János korábbi földügyi helyettes államtitkár vesztegetési perében.

Családi birodalom épül Atkáron

Lapunk információi szerint négy ingatlan Nagy János apja nevére van bejegyezve, kettő pedig a korábbi cégének, a Iustum Consulting Kft.-nek a nevén fut.
Találatok: [2]  Oldalak:   1