language

Személyek:

Csorba Gábor László highlight_off

Akták:

Felszámolói piac újraosztása highlight_off

Felszámolói piac újraosztása

Felszámolói piac újraosztása

2021. március 4-én a kormány újraosztotta a felszámolói piacot: ekkor kerültek kihirdetésre annak az állami pályázatnak a nyertesei, amely arra irányult, hogy a jövőben kik tevékenykedhetnek felszámolóként, vagyis a hitelezők követeléseinek kielégítése végett a fizetésképtelenné vált vállalkozások felszámolását kik jogosultak elvégezni.

A pályázat eredményeként egy szubjektív pontozású elbírálást követően a felszámolói névjegyzékben szereplők száma 130-ról 90-re csökkent. A nyertesek közé 54 új cég került be, amelyek fele fideszes politikusok vagy más kormányközeli személyek érdekeltségében áll. A cégtulajdonosok között megtalálható Papcsák Ferenc (Fejérvári-ház Kft.), Tasnádi László (Q-Tron Reorganizációs és Felszámoló Kft.), Mészáros Lőrinc cégbirodalmához kötődő Gál Miklós (Prima Liquidator Kft.), valamint a Valton-Sec biztonsági cég többségi tulajdonosa, Varga Lajos (BVL Kft). Szintén egy új felszámolói cég által került a felszámolói szférába Fintha-Nagy Ádám, aki a Rogán Antal V. kerületi polgármestersége idejére datálható ingatlanügyekkel kapcsolatban vált ismertté, illetve ő vette meg Rogán feleségének szülőfalujában található műemlék kastélyt is. Az újonnan létrehozott felszámoló cégek közül többet is a banki követelések egyik legnagyobb vásárlójának, Jellinek Dániel cégbirodalmának fővárosi irodaházába, az M9-be jegyeztek be. 

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnöke, Schadl György több szálon is kötődik a felszámoló üzlethez. Az időközben lefoglalt Red Carpet Kft. révén Schadl és felesége tulajdonában álló, több önálló bírósági végrehajtónak székhelyéül szolgáló irodaházba van bejelentve a ProTrust Reorganizáció Felszámoló és Befektetési Kft., amelycég sok mással együtt a fentebb írt állami pályázat leadási határidejének napján jött létre. A ProTrust, illetvea Paladino Felszámoló Kft. fele Schadl édesanyja, Hazai (vagy leánykori nevén Pozsár) Edit Rozália tulajdonában áll. A cégek 2020-as megalapítása előtt Hazainak semmilyen gazdasági érdekeltsége nem volt.

Emellett Schadl kapcsolatban állt a ,,felszámolók királyának” nevezett Koller Mihály Dávid ügyvéddel, aki jelenleg 2 felszámoló cég tulajdonosa, és aki 2018-ig a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felszámolóbiztosa volt: ezt a céget a kormány a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek csőd- és felszámolási eljárásainak lefolytatása céljából hozta létre. Koller intézte például az ETO Park Kft. felszámolását, amely a Quaestor-birodalom egyik fontos tagja volt, valamint üzletelt az Orbán-családdal is. Schadl naplójában Koller neve szerepel egy 2020 végi Illatos úti megbeszélésnél, ahol a Budapesti Vegyiművek Zrt. található, amely felszámolását Koller végezte abban az időben.   A Völner-Schadl ügy ötödrendű vádlottjának vallomása alapján Koller és Schadl üzleti kapcsolatban álltak: például 2021 májusában, másfél évvel az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt.felszámolásának elrendelése előtt egyeztetéseket folytattak annak felszámolásáról. A lehallgatott telefonbeszélgetések alapján 2021 szeptemberében az Intercontinental Hotel teraszán Schadl egyeztetett Kollerrel és a Völner-Schadl ügy harmadrendű vádlottjával (Schadl ,,gazdájával”) egy milliárdos értékű felszámolásban való részvételről, amellyel kapcsolatban bírók lefizetése is szóba került.

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [1]  Oldalak:   1

Egy másik állami bombaüzletre is kilátás nyílik Schadl György főhadiszállásáról

Miközben a végrehajtók volt elnöke a „felszámolók királyaként” emlegetett állami megbízottal mozgott együtt, az érdekeltségében álló irodaházban egy különös körülmények közt megalakult felszámoló cég is működik. A kormány 2021-ben osztotta újra a felszámolói piacot, számos, kormányközeli kapcsolatokkal rendelkező személyt hozva helyzetbe. A Schadl Györgyék irodaházába bejelentett felszámoló cég éppen az állami pályázat leadási határidejének napján jött létre.
Találatok: [1]  Oldalak:   1