language

Akták:

Nagy János korrupciós ügyei highlight_off

Nagy János korrupciós ügyei

Nagy János korrupciós ügyei

Az Agrárminisztérium egykori földügyekért felelős helyettes államtitkárát, Nagy Jánost két korrupciós ügyben vádolták meg: hűtlen kezelés, hivatali vesztegetés elfogadása és közokirat-hamisítás miatt indult eljárás ellene. 

A hűtlen kezelés bűncselekményről szóló vádirat szerint 2019 első felében Nagy utasítására a minisztérium felszámolás alatt álló, Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. (NKP Kft.) nevű háttércége összesen több, mint 2,2 milliárd forint értékű megbízási szerződést kötött Kovács P. Zoltán és Őszy Tamás ügyvédi irodájával. A megkötött szerződések nem valódi munkavégzésre, hanem a cég megmaradt vagyonának kimenekítésére szolgáltak: az ügyvédi irodák közel 1,2 milliárd forintot utaltak a Kovács és Őszy tulajdonában lévő Astonish Zrt.-n keresztül egy panamai, Nobilis Kristófhoz kötődő offshore cég svájci bankszámlájára. Az ügy kapcsán pénzmosás gyanúja miatt nyomozást rendeltek el, Nobilist gyanúsítottként hallgatták ki. (Figyelemre méltó tény, hogy Nobilis fia, Nobilis Márton 2018 és 2022 között,  a cselekmény idejében az Agrárminisztérium miniszteri kabinetfőnöke, 2022-től államtitkára.) A vádirat szerint továbbá az NKP Kft. egy kommunikációs tréning kapcsán 22 millió forint értékben szerződött Nagy és a hetedrendű vádlott közös cégével, azonban az esemény elmaradt. Az V. kerületi önkormányzat szociális intézményével úgy kötött Nagy cége, a Iustum Consulting Kft. 24 millió forint értékben adatvédelmi szerződést, hogy az intézménynek már volt adatvédelmi tisztviselője. Mindezek mellett Nagy a minisztérium háttérintézménye által kiírt közbeszerzési eljárásban nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy az általa kiválasztott, több tíz millió forinttal drágább ajánlatot adó gazdasági társaság nyerje el a pályázatokat. 

2020 decemberében Nagyot egy másik korrupciós ügy kapcsán őrizetbe vették. Az ügyészség kétrendbeli vesztegetés elfogadása és közokirat-hamisítás miatt emelt vádat a volt helyettes államtitkárral szemben. A vádirat szerint hivatali kapcsolatai és befolyása által Nagy 830 millió forintnyi vissza nem térítendő állami támogatáshoz segítette volna a másodrendű vádlotthoz, Bozsó Szilárdhoz kötődő mezőgazdasági vállalkozást, amiért cserébe 5 százalékos tulajdonrészt kapott a a Taby-Agro Kft.-ben. A volt helyettes államtitkárt azzal is vádolják, hogy állami földek megvásárlásában segítette Bozsót. Egy további vádpont szerint Nagy összejátszott egy vállalkozóval és Gyüre Anitával, minisztériumi utódával egy minisztériumi öntözésfejlesztési tanulmány elkészítésére kiírt pályázat kapcsán: valódi verseny nélkül, a Nagy által meghatározott nyertes cég helyett Gyüre írta volna meg a tanulmányt, a vállalkozónak kifizetett 10 millió forinton pedig hárman osztoztak volna a pályázatot azonban végül visszavonták.


Fotó: Telex

Találatok/oldal: Listázási sorrend:
Találatok: [26]  Oldalak:   1 2 3   >  >>

Miről tudott az agrárminiszter? Hadházy Ákos Svájcban keresi a milliárdos hűtlen kezelési ügy kulcsát

Az egykori helyettes agrárállamtitkár közreműködésével elsíbolt milliárdok egy része Nobilis Kristóf panamai cégéhez került – robbantott a vádhatóság a büntetőper egyik tárgyalásán. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint az alapügyről a miniszter is tudhatott.

Svájcban is feljelentést tesz Hadházy Ákos az Agrárminisztériumnál eltüntetett közpénz miatt

Az ellenzéki politikus szerint minden jel arra utal, hogy az Agrárminisztérium hűtlen kezeléssel vádolt korábbi államtitkára büntetőperében szereplő milliárdok egy része megvan, a tárca vezetéséhez köthető.

Hadházy svájci bejelentése az Agrárminisztérium intézményétől offshore számlára utalt vagyon miatt

A politikus azt mondja, azért fordul a svájciakhoz, mert Polt Péter legfőbb ügyészben nem bízik.

Mindenki elfelejtette az Agrárminisztérium visszaélési ügyét, aztán előkerült egy ismert magyar milliárdoshoz

2023. szeptember 7-én különös jelenet játszódott le a Székesfehérvári Törvényszék egyik földszinti tárgyalójában. A bíróság egy olyan, a sajtó által már nem igazán követett bűnügyet tárgyalt, amelynek elsőrendű vádlottja egy korábbi magas rangú kormányzati tisztviselő, Nagy János egykori agrárminisztériumi helyettes államtitkár. Nagyot azzal vádolja az ügyészség, hogy az ő közreműködésével fizetett ki a minisztérium egyik háttércége 2,2 milliárd forintot két ügyvédi irodának, amelyek a vádhatóság szerint nem végeztek ezért érdemi munkát.

Nyomozás Nagy János ügyében: legalább félmilliárdos pénzmosás és 2,2 milliárdos hűtlen kezelés

Különösen jelentős értékre elkövetett pénzmosás miatt folyik nyomozás, az ügynek köze van ahhoz a büntetőperhez, amelyben Nagy János, az agrártárca volt helyettes államtitkára többmilliárdos hűtlen kezelés vádjával áll bíróság előtt.

„Most mennyire beszélhetek, mennyire vagy egyedül?” – lehallgatták az agrártárca volt helyettes államtitkárát

Egy 830 millió forintos beruházás támogatásáért ígértek öt százalékos tulajdonrészt a helyettes államtitkárnak. Az erről szóló telefonbeszélgetést a bíróságon játszották le a hivatali vesztegetéssel vádolt Nagy János, korábbi földügyi helyettes államtitkár ügyében. Őt az ügy kirobbanásakor, 2020. decemberében menesztették. Nagy János tagadja a vádakat.

Tagadta bűnösségét a 2,2 milliárd forint hűtlen kezeléssel vádolt volt helyettes államtitkár

Nem ismerte el bűnösségét Nagy János, az Agrárminisztérium korábbi földügyekért felelős helyettes államtitkára, akit 2,2 milliárd forint hűtlen kezeléssel vádolnak. A Székesfehérvári Törvényszék péntek délelőtti előkészítő ülésén Nagy nem kívánt vallomást tenni, és tagadta a vádakat. Ha teljes körű beismerő nyilatkozat tett volna és lemond a tárgyalás jogáról, az ügyészség indítványa alapján hat év börtönbüntetést kaphatott volna.

Orvosi igazolással mentette ki magát a 2,2 milliárd forint hűtlen kezeléssel vádolt volt helyettes államtitkár

Kedd délelőtt elkezdődött a 2,2 milliárd forint hűtlen kezeléssel vádolt korábbi helyettes államtitkár büntetőpere a Székesfehérvári Törvényszéken. Bár mindenki az elsőrendű vádlottra, Nagy Jánosra várt, ő egy nappal a tárgyalás előtt jelezte a bíróságnak, hogy betegség miatt nem tud jelen lenni, védője így csak az orvosi igazolással érkezett. Az ügy másodrendű vádlottját múlt héten hallgatták meg, a hét további vádlott pedig nem ismerte el a bűnösségét a keddi előkészítő ülésen, amit a nagyobb médiaérdeklődés miatt a bíróság dísztermében tartottak.

Több mint 2 milliárd forintot lapátolhatott ki az állami cégből a volt helyettes államtitkár

Kedd délelőtt megkezdődött a 2,2 milliárd forint hűtlen kezeléssel vádolt korábbi helyettes államtitkár büntetőpere a Székesfehérvári Törvényszéken. Az első előkészítő ülésen Nagy Jánosnak még nem volt jelenése, csak az ügy másodrendű vádlottja, Cs. József érintettségét tárgyalták, akivel az ügyészség egyezséget kötött volna, a bíróság azonban nem fogadta el azt.

A volt földügyi helyettes államtitkár lehet a vádlottja egy újabb, 2,2 milliárdos hűtlen kezeléses pernek is

Találatok: [26]  Oldalak:   1 2 3   >  >>